Tésztát otthon? Hát persze!



Tésztát otthon...házilag, minimális hozzávalókból, de lehetőleg tanyasi, háztáji tojásból...hát persze!
A recept a La cucina italiana (2011 júliusi) számából való, és teljesen autentikus, ugyanis az újságban található tésztareceptek mellett látható két fából készült tészta mintázóra is sikerült szert tennem.
Kiderült, ugyanis, hogy Babettnek, a Babett főz blog írójának a párja, csodaszép, fából készült kincseket alkot, és szinte pár nap alatt elkészítette nekem az újságban szereplő tésztapecsétet és a pici barázdált deszkát is, ami igazából olyan, mint egy csigatészta készítő deszka! A helyzet az, hogy már egy ideje a birtokomban vannak ezek a csodák, de csak most volt időm kipróbálni őket, így olyan, mintha most kaptam volna őket kézhez! Annyira örülök neki, biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat fogom használni mind a kettőt! Kérdéses volt, hogy kell-e rajtuk még apró igazításokat végezni, elég mély-e a minta a pecséten, látszik-e majd a tésztán...stb.? Szerencsére minden stimmelt rajta, semmit nem kellett alakítani...a helyzet az, hogy nem szívesen küldtem volna vissza! :)

A tésztapecsét két részből áll: van egy alsó része, aminek a tetején van egy felirat (az én esetemben PASTA, de igazából bármi lehet) és a talpa úgy van kidolgozva, mint egy pogácsaszaggató, így tudunk az alsó résszel köröket szaggatni a tésztából.
A pecsét másik része, a teteje, olyan mint egy bélyegző, van kis fogantyúja, és szintén minta van az alján. A két résszel pecsételjük meg a sima, minta nélküli körünket, így kerül mind a két oldalára minta.
A csigatészta készítő deszka pedig olyan, mint egy vágódeszka, csak sokkal kisebb, és tele van függőleges barázdákkal.
Aki esetleg szeretné az egyiket, vagy a másikat, vagy mind a kettőt, az nyugodtan keresse meg Babettet, a fent említett oldalon, vagy a facebookon, vagy írjon ide, és továbbítom neki! :)

Házi tészta receptje

300 g búzaliszt
2 tojásnak a sárgája
kb. 1-1,5 deci hideg víz
kb. 1 tk só a vízben elkeverve (ezt ízlés szerint adjuk a tésztához, persze annak függvényében, hogy a tésztafőző vizet úgyis megsózzuk majd)

Folyamat

A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést fúrunk.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját.
A sót elkeverjük a hideg vízzel, majd apránként adagolva a tésztához, villa segítségével összekeverjük, és könnyű, lágy tésztát gyúrunk belőle. Ha úgy látjuk, a tészta állagától függően, adhatunk kevesebb, vagy több vizet hozzá!
30 percre lefedjük és pihentetjük, majd lisztezett deszkán kezdjük el formázni. Ha van tésztakészítő gépünk, akkor pikk-pakk elkészül a tésztánk.

Ha többféle tésztát készítünk, akkor a tésztacipót osszuk többfelé.
Egy ötlet a kerek tésztához: ha nincs ilyen tésztapecsét a birtokunkban: a tésztát nyújtsuk vékonyra, és ha van otthon kekszmintázónk/pecsétünk, akkor a segítségével készítsünk bele mintát, vagy ha van keksznyomdánk, akkor akár feliratot is tehetünk bele.
Ha nem fogyasztjuk el azonnal a tésztát, akkor ki kell szárítanunk, majd dobozolnunk a házi tésztát. Szerintem remek ajándék, én biztos készítek pár tésztafüggő barátunknak karácsonyra egy üveg friss házi tésztát!

malloreddus és corzetti

corzetti
A corzetti-nek ez a nyomott verziója Liguria és Piemonte környékén elterjedt, húsos-gombás szószt készítenek hozzá, de vajjal, fenyőmaggal is isteni finom lehet. Én most szárítom a korongokat, jó lesz majd később..hasonlóan egy finom kis szószt fogok majd összedobni hozzá, rétegezem egy tálban, és besütöm mozzarellával...de majd hozok receptet is! :)
Most viszont itt az ideje az Adventi készülődésnek, úgyhogy ígérem, hozok mindenféle finomságot ám!

Megjegyzések

Babette üzenete…
Gyönyörűek lettek! Használd egészséggel!!!
Elena üzenete…
Köszönöm szèpen! :) Sokat fogom hasznàlni!!
4Gyerek üzenete…
aha....most állt össze a kép.
decemberben megcsodáltam ezeket a mesterműveket, s elgondolkodtam, hogy milyen kincsesbányából találhattad a formázót.
használd élvezettel.
Elena üzenete…
4Gyerek!

Köszönöm szépen!! Igyekszem... Nagyon szeretem, igazi kis kincsek! :)

Amit megkóstolnátok a héten...