Kalács.....kalács.....és még több kalács

Fonott is..foszlós is.....kakaós, mandulás, diós, vagy éppen narancsos, hogy őszinte legyek teljesen mindegy....a lényeg, hogy KALÁCS legyen, aminek mindig szezonja van, legalábbis nálunk egészen biztosan! Előszeretettel fogyasztjuk házi lekvárral megkenve, vagy csak úgy magában, most pedig még jobban főszerepet kap köszönhetően a Húsvétnak, hiszen a sonka mellé is jól jön egy-két szelet kalács.....naná!

Én két kalácsot is sütöttem (igaz, nem a sonka mellé) az egyik narancsos/csokoládés tölteléket kapott, a másik sima csokis lett, a tészta mind a kettőnél ugyanaz, csak az egyiket fontam, a másikat pedig egy hullámos 'kosár'/'briós' formában sütöttem..

Az alap receptet ITT találtam (gingerandtomato.com) amin módosítottam itt-ott. Nagyon jó kis tészta lett, reggelre gyönyörűen megkeltek a kalácsok. A folyamat mind a kettőnél ugyanaz volt, este bekevertem a tésztát, nem kelesztettem, azonnal hűtőbe tettem, majd másnap reggel megformáztam és megsütöttem. Ha még aznap megsütjük, akkor is keleszteni kell legalább 1-2 órán keresztül.




Hozzávalók (4 főre)

narancsos-csokoládés fonott kalácshoz

600 g liszt
150 g cukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
4 egész tojás
100 g szobahőmérsékletű vaj
csipet só
2 narancs reszelt héja
2 narancs husa
1 narancs leve
1 tk őrölt kardamom
50 g fehér csokoládé olvasztva
100 g étcsokoládé apróra kockázva

fél kocka élesztő
kb. 2-3 deci langyos tej
1 kk cukor
1 kk liszt

A tetejére

1 tojássárgája elkeverve egy kevés tejjel
kb. 1 ek jégcukor
kb. 2 ek szeletelt mandula

Folyamat

1. Az élesztőt langyos tejben, egy kevés cukorral és liszttel felfuttatjuk.
2. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős-tejes keveréket, sót, a kétféle cukrot, narancs levét, héját, husát, az őrölt kardamomot, a puha vajat (amit én picit megolvasztottam a fehér csokoládéval), tojásokat, és az apróra darabolt étcsokoládét.
3. Kb. 10 percig dagasztjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk, ha ragad, még adjunk hozzá lisztet, és kézzel gyúrjuk-húzzuk-hajtogassuk, majd párszor ismételjük ezt meg újra.
4. Visszatesszük a gombócot a kilisztezett tálba, majd letakarva, hűtőben, másnap reggelig rá sem nézünk.
5. Reggel újra átgyúrjuk a gombócot, ami láthatóan duplájára kelt, három részre osztjuk, vékonyabb hengert/rudakat formázunk belőlük, és összefonjuk.
6. Kivajazott, lisztezett tepsire tesszük, és még 1 órán át kelesztjük. Sütés előtt megkenjük a tejes-tojássárgájával, megszórjuk a jégcukorral és a szeletelt mandulával, majd alacsony lángon, kb. 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!

És a sima csokoládés kalács..



A sima csokoládés verzióhoz, hagyjuk el a narancsokat, és adjuk hozzá helyette egy nagyobb citrom reszelt héját, ehhez a változathoz csak étcsokoládét tegyünk, és a cukor mennyisége módosult 110 g sima cukorra és 40 g vaníliás cukorra, de nincs jelentősége, elkészíthetjük a fenti változattal is! (150 g cukor + 10 g vaníliás cukor) A tetejére viszont csak jégcukrot szórtam, de itt is változtathatunk kedvünkre!
A fenti mennyiségből két kalács készült.

A formázást Michel Roux könyvében találtam, ő a brióst formázta így meg, és már a könyv áttanulmányozásánál is nagyon tetszett, de akkor még nem volt ilyen 'briós' formám.

Formázás

Az egyik kalácsnak szánt gombócból lecsípünk egy kisebb darabot, a nagyobb darabból labdát formázunk, és a briós forma aljára helyezzük.
Két ujjunkkat a tészta közepébe fúrjuk, és mélyedést nyomunk bele.
A lecsípett darab tésztából hengert formázunk.
Enyhén belisztezzük a középső- és mutatóujjunkat, majd gyengéden lenyomjuk az ovális tésztadarab keskenyebb végét a nagyobb labdába vájt mélyedésbe úgy, hogy a tészta 2/3-át elnyelje, és csak egy kevés látszódjon ki a tetején.
Éles késsel/ollóval kb. 5-6 (3 cm mély) bevágást ejtünk a külső tésztakarikán.

Minden Kedves Olvasómnak Kellemes Húsvéti Ünnepeket, ízletes sonkát és kalácsot kívánok!

Megjegyzések

Babette üzenete…
Sok locsolkodót, nyuszikás húsvétot, kalácsos, sonkás reggelit, bolodg ébredést, sok pihenést, áldott húsvétot kívánok Neked!
Elena üzenete…
Sonkás/kalácsos reggeli pipálva!!! :)) Babette, köszönöm szépen!!!!! Hasonló jókat!!!! :))
Kati üzenete…
Finom kalácsok, gyönyörű fotók:) Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok:)
Elena üzenete…
Kati!

Köszönöm szépen! :)
Neked is Áldott Ünnepeket Kívánok!!

Amit megkóstolnátok a héten...