Epres kocka




Volt a hűtőben eprem, amit még húsvét előtt szereztem, és úgy láttam, pár szem kezdett fonnyadásnak indulni, hát gyorsan cselekedtem. Így születtek ezek az epres kockák, brownie mintára, fehér csokoládéval és mandulával. Szépségversenyt ugyan nem nyerne, de egy tejszínhabbal, vanília fagylalttal vagy esetleg pudinggal gusztusos kis tálalást produkálhatunk! Ha van elfekvőben otthon fonnyadtabb eprünk, amivel már nem nagyon tudunk süteményt dekorálni, mert nem ropogós és friss, akkor egy ilyen gyümölcsös kockában a helye! 
A fehér csokoládé miatt ez egy töményebb és édesebb sütemény a kelleténél, igaz, az eper lágyít rajta egy picikét...viszont a cukor mennyiségéből nyugodtan lecsíphetünk, mert a csokoládé kellőképpen megédesíti a süteményt!
A család egyébként folyamatosan a krémes-epres süteményekkel nyúz, most épp az 'epres kosárkák pudinggal' című fejezetnél tartunk, amióta haza állítottam kb. 30 db jó áron szerzett mini kosárka sütőformával....Természetesen most is ott nyüzsögtek körülöttem, bizony hiába, sem a pudingot, sem a kosárkát nem rántottam elő, és igen, az epret is belesütöttem a piskótába (tudom, ez is főbűn..szerintük!!) de ez az epres sütemény most nem nekik készült....:)




Hozzávalók

200 g fehércsokoládé (szerintem elég 100 g is)
15 dkg vaj
120 g cukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
12 dkg liszt
csipet só
3 egész tojás
300 g eper
3 ek szeletelt mandula
1 citromnak a héja

tálalásnál tejszínhab/vanília puding vagy fagylalt

Folyamat

1. A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztjuk.
2. A tojást a cukrokkal habosra keverjük, belereszeljük a megmosott citromunk héját, hozzáöntjük az olvasztott csokoládés-vajas keveréket, majd belekeverjük az apróra darabolt epret.
3. A liszthez adjuk a csipet sót, a szeletelt mandulát, majd az egészet a csokis masszához öntjük, és jól összekeverjük.
4. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben, kis lángon kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, amikor a teteje már szilárd, akkor jó! (Tűpróbával ellenőrizzük!) Rácsra téve várjuk meg amíg kihűl, majd kockára, ízlés szerint hosszabb téglalapra szeleteljük. Tálalhatjuk pl. fagylalttal/pudinggal/tejszínhabbal..stb.


Megjegyzések

Unknown üzenete…
Hm, ez nagyon finom lehetett :)
Elena üzenete…
Vikvi! Az volt.....mùlt időben...:))

Amit megkóstolnátok a héten...