Almás pite



Ajjaaajjjj, nagyon rég jártam errefelé, de azért sütöttem ám rendszeresen, csak a bejegyzéseket kell hozzájuk megalkotnom!
Pitét készítettem, méghozzá tegnap, úgyhogy friss süteményhez bizony friss bejegyzés dukál! Pitét sütni egyébként nem egy bonyolult dolog, a lényeg hogy vékony legyen a tésztánk, a töltelékünk pedig finom...na és jó sok, szerintem az én pitém is elbírna még egyszer ennyi almát! (Legközelebb majd kipróbálom 2 kg almával!)
Anyukám rendszeres pitesütő volt, amikor még lelkesen állt a konyhában, mostanában inkább rám sózza ezeket a dolgokat, persze nem mintha bánnám...:)

Hozzávalók 

a tésztához

30 dkg liszt
15 dkg vaj
2 púpozott ek tejföl
csipet só
1 kisebb citrom reszelt héja

kb. 4-5 ek zúzott dió (ami az alsó lapra kerül a töltelék alá)

a tetejére

1 egész tojás felverve

a töltelékhez

1 kg alma reszelve
10 dkg cukor, de ha édesebb az alma, akkor elég kevesebb cukor is!!
pár szem egész szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 kk őrölt fahéj
1 ek házi vaníliás cukor, vagy 1 tasak vaníliás cukor




Folyamat

1. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót és a citromhéjat, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tejfölt és tésztává gyúrjuk. Ha úgy érzékeljük, hogy még nem gyúrható, adjunk hozzá ismét egy kevés tejfölt. A tésztából gombócot formálunk, folpackba csomagoljuk, és legalább fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. (Így könnyen ki tudjuk majd nyújtani.)
2. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, majd a fahéjrúddal, szegfűszeggel, őrölt fahéjjal, kétféle cukorral, addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Mielőtt a tésztára terítenénk a tölteléket, ne felejtsük el előtte kivenni a fahéjrudat és a szegfűszeget!!
3. A dióbeleket összezúzzuk, nekem a legegyszerűbb ezt mozsárban intézni!
4. A tésztát két részre osztjuk, mind a két lapot lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk (az én tepsim jelen esetben 30X20 cm.) Kivajazott, kilisztezett tepsibe leterítjük az egyik kinyújtott lapot, megszórjuk a zúzott dióval, ráhalmozzuk az almás tölteléket, ráhelyezzük a másik lapot is. Tetejét megkenjük tojással, megszúrkáljuk villával, mald előmelegített sütőben, szép aranybarnára sütjük.



(Az alap recept Horváth Ilona, mozzarelli-s ízlésre alakítva!)

Fantasztikusan szép idő van, és lesz is a hosszú hétvégén, sokat voltam kint a szabadban, a fényképezőmasinám is levegőzött rendesen, íme egy kis szösszenet...:)
Szép napos hétvégét!!

ötpettyes..:)

Megjegyzések

Babette üzenete…
Már azt hittem eltűntél:)))
Nagyon hangulatos fotók! És a százszorszép.....a kedvenc virágom!
Kati üzenete…
Csodás fotók:) És a pite is:)
Elena üzenete…
Kati! Köszönöm...:)))
Babette, nem tűntem el....de nem ám!!! :))) Csepegtetem a finomságokat! :) Én is szeretem a szàzszorszépet....örülök ha tetszett!!

Amit megkóstolnátok a héten...