Diós linzer fűszeres meggyel


Nemrég került megrendezésre a 2. Magyar Ízek Kézműves Vására. Több mint 120 kiállító fantasztikus termékeit kóstolhatta és vásárolhatta meg a nagyérdemű, kézműves csokoládék, édességek, mézek és lekvárok, szörpök, hústermékek, fűszerek, pálinkák, borok és még rengeteg finomság volt megtalálható a palettán. Természetesen nekem is sikerült egy kisebb csomaggal hazasétálnom, vásároltam ajándékba pálinkát és csokoládét, fűszereket, egy tálca rétest, lekvárt, szörpöt, és összeválogattam pár igazi csemegének számító sajtkülönlegességet....mindeközben kóstoltam ezerrel, ugyebár.....Úgy kezdtem, hogy a megérkezésem után pár perccel kínált csemege kolbikarikát, egy nyelet csipkebogyó borral öblítettem le....:)
Az állagát tekintve sűrűbb, fűszeres rumos meggylekvárt is a vásáron szereztem, tökéletes volt a diós linzerem megtöltésére!

Hozzávalók
kb. 40 db linzerhez 
 
23 dkg liszt és egy kevés a munkafelületre
15 dkg vaj kis darabokra vágva
10 dkg cukor
kb. 3 marék mozsárban őrölt dió (nincs diódarálóm, szerencsére mozsaram van, én már nem tudnék meglenni nélküle)
kb. 3 ek lekvár (nálam most meggy, de sárgabarackkal is isteni ám)
1 tasak vaníliás cukor
1 tk vaníliaaroma (és egy kevés még, ha nem állna össze a linzer tésztánk)

Folyamat

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük az őrölt dióval. Hozzáadjuk a vajat, és kézzel morzsásra gyúrjuk. Belekeverjük a kétféle cukrot és a vaníliaaromát, majd sűrű tésztává dolgozzuk.
A tésztát lisztezett deszkán kb. fél/1 cm vastagságúra nyújtjuk, és virágos/sima kerek..stb kiszúróval kiszaggatjuk.
Kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a korongokat.
Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A kihűlt korongok felét megkenjük lekvárral, majd összetapasztjuk a lekvár nélküli korongokkal, tálalás előtt meghinthetjük porcukorral.

Kb. 40 db linzerünk lesz ebből a mennyiségből, de ez persze attól is függ, milyen vastagságúra nyújtjuk a tésztát.

Megjegyzések

Nelli üzenete…
Én is főztem meggylekvárt, szerintem ki fogom próbálni.Köszi a recit!:-)

Amit megkóstolnátok a héten...