2012. február 28., kedd

Frittata lilahagymával és fetával



Egy kicsit megtöröm az édességek erőteljes előretörését az oldalon, mert úgy látom teljesen elnyomják azt a néhány sós ételt, ami a blogon található!
Az elmúlt hét nagy slágere, amit legalább négy alkalommal kellett megsütnöm...azt hiszem, ez a tény már önmagáért beszél. :)
Történt ugyanis, hogy az elmúlt héten vendéget kaptam, aki rajong az olasz konyháért, készült pizza, mascarponés édesség..stb....és mivel biztosra akartam menni, arra gondoltam, hogy egy jó kis ízletes tojáslepényt készítek a számára vendégváró reggelinek...nos, ahogy közeledett a hét vége, eljutottunk oda, hogy már nemcsak reggelire készült a finomság.
Vendégem otthon is elkészítette a heti kedvencét, de állítása szerint a tojáslepény nem olyan lett, mint amit nálam fogyasztott....hmmm, igaz hogy parmezán nem volt kéznél, a lilahagyma is jobban megpirult a kelleténél, és valószínűleg a kakukkfű is meglódult a serpenyő felett...de nagyon remélem, hogy a következő alkalom már sikeres lesz!!

Ezeket a lepényeket az egész család nagyon kedveli, ezért előszeretettel kísérletezgetek folyamatosan új ízeket keresve, és hát nagyon úgy tűnik, hogy ez a lilahagymás verzió telitalálat volt!...különben sem ehetünk mindig cukkinisat vagy petrezselymeset, bár azok is nagy kedvencek! A tojáslepények hidegen fogyasztva is nagyon finomak, az ízek is sokkal intenzívebbek lesznek!
Erre a változatra különösen felhívnám a figyelmeteket, hiszen a lilahagyma édeskés íze fantasztikusan jó a sós fetával együtt!!

Hozzávalók

Ez az adag 1 főre vonatkozik, kisebb serpenyőben készült, de ha családnak készítjük, akkor szükségünk lesz nagyobb serpenyőre és az adagok duplázására!

4 nagyobb tojás felverve
1 ek szárított kakukkfű (ha van, mindenképp frisset használjunk!) és egy kevés tálaláskor
kb. 1 ek reszelt parmezán

(ízlés szerint lehet hozzá tenni borsot)
1 duci gerezd fokhagyma szeletelve
2-3 nagyobb lilahagyma vékonyan szeletelve
olívaolaj
morzsolt/kockázott fetasajt a tetejére

Folyamat

1. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk, a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, és nagyobb lángon, folyamatosan kevergetve, üvegesre pároljuk pár perc alatt. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon, és ne égjen meg, mert a tojáslepény megsütésekor is pirul még egy picit!
2. A tojásokat felverjük, sózzuk (borsozzuk) hozzáadjuk a szárított kakukkfüvet, szeletelt fokhagymát és a reszelt parmezánt, újra összekeverjük, majd a tojásos keveréket ráöntjük a lilahagymára.
3. Mindkét oldalát megsütjük, ízlés szerint (jól átsütve, avagy sem), tálaláskor ráhalmozzuk a lepény tetejére a fetát, megszórjuk egy kevés kakukkfűvel, és meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal.

2012. február 20., hétfő

Marcipános-almás táska


Kicsit tavasziasra vettem a figurát...:)

Hát, kérem szépen, az utolsó boltban vásárolt leveles tésztámat használtam el most, abban bízva, hogy hamarosan elsajátíthatom a Michel Roux féle gyors leveles tésztát!!

Egyik kedvenc tésztám a leveles tészta, nemcsak azért, mert elég sokszor kimentett már a pácból, ha valami édeset hipergyorsan össze kellett dobnom, hanem azért is, mert sokféleképpen variálható, az édes mellett sósan is készíthetjük, szóval elég változatos!

A mostani levelesem almás-marcipános tölteléket kapott, egy nagyon kevés reszelt csokoládéval, egész egyszerűen tökéletes volt. 
A legfontosabb pedig, hogy az elkészült batyut érdemes még frissen, melegében fogyasztani, amikor a töltelék még forró és krémes!!

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta (kb. 250 g) (most Tante Fanny)
(Ehhez a mennyiséghez nyugodtan lehet 2 csomag tésztát használni (kb. 500 g) ebben az esetben nem kell két téglalapot vágni a tésztából, mert a másik tészta lesz a teteje )

Töltelék

150 g marcipánmassza
kb. 750 g édesebb alma (kb. 4 közepes alma)
25 g vaj
fél tk őrölt fahéj
25 g étcsokoládé reszelve
1 tasak (10 g) vaníliás cukor

1 felvert tojás a tetejére

Folyamat 

1. A leveles tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és vágjuk szét két téglalappá.
2. Tegyük a sütőlemezre az egyik tésztadarabot, a széleit vizezzük be, kb. 1 cm szélesen.
3. A töltelékhez az almát meghámozzuk, kimagozzuk, a felét felkockázzuk, a másik felét vékony szeletekre vágjuk. A kockázott almát a vajjal, fahéjjal, vaníliás cukorral egy lábasban alacsony lángon puhára főzzük, időnként megkeverjük.
4. Hozzáadjuk a szeletelt almát, és a reszelt csokoládét, elkeverjük az almával, és a tűzről levéve megvárjuk, míg kihűl.
5. A sütőlemezen lévő tésztán eloszlatjuk a tölteléket, vigyázva, hogy a vizes széleihez ne kerüljön töltelék, a marcipánmasszából a tészta méretének megfelelő hengert formázunk, majd egy sodrófával kinyújtjuk, és rátesszük az almás töltelékre. (A tészta aljára is tehetjük a marcipánt, és úgy rá a tölteléket.)
6. A másik tésztadarabot hajtsuk hosszában ketté, és  a hajtás mentén vagdaljuk be párszor ferdén, itt is hagyjunk ki kb. 1 centi széles részt. Ennél a műveletetnél érdemes enyhén lisztezni a tésztát, mert bizony összeragadhat, ahogyan nekem is, és emiatt újra kellett nyújtanom a tésztát, így nem sikerült olyan szépen mintáznom a tetejét!!
7. Nyissuk szét a bevagdosott tésztát, helyezzük a már megtöltött tésztára. A szegélyeket jól nyomkodjuk össze.
8. A tészta tetejét kenjük meg a felvert tojással, és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük meg szép barnára. 


 

2012. február 17., péntek

Citromos keksz


Azaz a heti utánpótlás............
Reggel szakadó hózuhatagra ébredtem, így fogtam Bonifác blökimet és sétáltunk egy kiadósat, majd bevetettem magam a konyhába...Voltak terveim a mai napra, egy biztos, a keksznél valamivel komolyabb bejegyzést terveztem, de valahogy semmi nem jött össze, írom ezt annak ellenére, hogy egész nap a konyhában álltam! Így a mai napra marad ez a citromos mártogató!
A múltkori bejegyzésben említettem, hogy kezdek leszokni a bolti kekszekről.....talán már le is szoktam?? :) Hát egy biztos, mostanában sütöm őket rendületlenül, és így is, még annyi izgalmas ízkombináció van, amit nem próbáltam...egyenlőre..

Hozzávalók

100 g puha vaj
120 g cukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
1 citrom reszelt héja
4 ek citromlé
1 felvert tojás
350 g liszt
1 tk sütőpor
1 ek tej

porcukor a tetejére

Folyamat

1. A sütőlemezt vajazzuk ki, vagy béleljük ki sütőpapírral.
2. A puha vajat, kétféle cukrot és a citromhéjat keverjük habosra egy tálban.
3. Apránként adjuk hozzá a tojást, a citromlevet, és alaposan keverjük őket össze.
4. A lisztet, sütőport szitáljuk bele és keverjük el. Öntsük hozzá a tejet, és dolgozzuk sima tésztává. Az eredmény egy nagyon könnyű kis tészta, ami tökéletesen alkalmas formázásra, pl. akár pereceket vagy betűket is alakíthatunk ki belőle, mert nagyon egyszerű vele dolgozni!! 
5. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk kb. fél/egy centi vastagra, és keksz kiszúróval tetszőleges formákat szaggassunk ki belőlük, majd a maradék tésztát mindig gyúrjuk újra és újra, és addig szaggassuk, amíg el nem fogy. Kb. 30-40 darab kekszünk biztos lesz belőle, de ez attól is függ, hány centisre nyújtjuk a tésztát.
6. A kekszeket tegyük a sütőlemezre, és előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig, éppen csak addig, amíg elkezd barnulni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.


Puha keksz, kellemesen citromos ízzel...

2012. február 6., hétfő

Michel Roux: Tésztavarázs és sablé-válogatás vaníliával



Pár napja én is kaptam egy megkeresést, mégpedig a T.balint Könyvkiadó részéről, melyet örömmel elfogadtam! Itt is köszönöm a lehetőséget és természetesen a könyvet....húú, nagyon örültem neki!!

Adva van egy szakácskönyv, szerintem tavaly év vége óta sokan belefuthattunk könyvesboltok polcain, biztosan hallhattunk róla 'gasztro berkekben', és talán szerepelhetett a karácsonyi ajándéklistánkon is....?! 
Hát a fenti könyv mostmár az én polcomon van, egy alapműnek tartom és egyébként az én karácsonyi listámon is szerepelt! :)

Azoknak ajánlom a könyvet, akik szeretnének alaposabban belekukkantani a tésztakészítés rejtelmeibe, megtanulni pár technikát (mint díszítés, forma kibélelése..stb.) vagy csak egész egyszerűen úgy gondolják, hogy a saját készítésűnek nincs párja.....
Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a leveles tésztát még sosem készítettem otthon, nagy örömömre a könyvben kétféle verzió is van, egy hosszabb, idő igényesebb és egy gyorsabb kb. 20 perces változat!
Fejezetenként megismerkedhetünk az alap tésztákkal, mint pl. linzertészta, croissant tészta, filotészta, égetett tészta, csak hogy egy párat említsek a könyvből! Természetesen minden tésztához tartozik pár recept és fénykép! De nyugodtan lehetünk kreatívak..:)

"Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben amely minden klasszikus tésztareceptet a lehető legegyszerűbben mutat be. A 3 Michelin csillaggal rendelkező csúcsséf, Michel Roux tudása a klasszikus francia iskolában csiszolódott és több mint 30 évnyi tapasztalattal és óriási gyakorlattal rendelkezik a tésztakészítés terén.
Minden fejezet egy meghatározott tésztafélére épül és ennek az alaptésztának az elkészítési technikáját lépésről lépésre mutatja be. Az ezt követő receptek az alaptészta különböző felhasználási módozatainak a lehetőségét ismertetik- édes és sós tésztaételek formájában egyaránt. Lenyűgöző a szerző által felvonultatott klasszikus és modern, sós és édes tészta receptek  mennyisége és sokszínűsége.
Végig kitűnően illusztrált szakácskönyv, ami arra született, hogy  vezető szerepet töltsön be a tésztakészítés világában."


SABLÉ VÁLOGATÁS VANÍLIÁVAL



Stílusosan, mondhatnám, hűen magamhoz egy kekszet készítettem a könyvből. A pate sableé egy vajas édes tészta, rendkívül omlós és nagyon finom. Akik szeretik a kávét vagy a teát édes aprósüteménnyel fogyasztani, vagy ha csak kíváncsiak vagytok és tetszett a recept, akkor feltétlen próbáljátok ki ezt a tésztát! Nem fogtok benne csalódni, mert egyszerűen fantasztikus! Gyümölcsökkel, krémekkel megtöltött piteként is kiváló, jól működik különböző tésztaformák kibélelésére is!
Jelenleg erős úton haladok affelé, hogy a bolti kekszről szép lassan teljesen leszokjak. Ha otthon ilyen kekszet lehet gyártani.....
Én egyébként mindennap teázom, és ha teázom, akkor keksz is kell mellé...na ebből a tésztából olyan, de olyan omlós és ízletes kekszet lehet gyártani pillanatok alatt, hogy csak na! Begyúrhatjuk akár pár nappal az elkészítés előtt, viszont akkor felhasználásig hűtőben kell tárolni! Hát az én hűtőmben ezentúl rendszeresen lesz begyúrva egy adag belőle!

Amit most készítettem az egy sima és kétféle lekváros sablé, de lehet csak simát készíteni, nagyon finom volt csak úgy vaníliásan is!    

 


Hozzávalók

kb. 20 db sima kekszhez (fél cm-re nyújtva)
kb. 17 db lekvároshoz (korong és dupla sablé)

pate sableé alaprecept

250 g liszt
200 g enyhén puha vaj, apró darabokra vágva
100 g porcukor átszitálva
egy csipet só
2 tojássárgája

+ egy rúd vanília kikapart magja a tésztához
+ kb. 2 ek körtedzsem a lekváros sabléhoz
+ tojásmáz a dupla korongoshoz
tojásmáz = 1 tojássárgája összekeverve 1 ek. tejjel

Folyamat

1. A munkafelületre halmozzuk a lisztet, és egy kis mélyedést nyomunk bele. A vaníliarúd kikapart magját a porcukorral elmorzsolom. A vajat, porcukrot, és a sót a mélyedésbe szórjuk. Az ujjainkkal összekeverjük a cukrot, vajat és a sót, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, és ezt is beledolgozzuk az ujjainkkal.
2. Óvatosan addig dolgozzuk össze a hozzávalókat, amíg homogén tésztát kapunk.
3. A tenyerünkkel a tésztát 3-4 alkalommal magunktól elfelé megnyújtjuk, amíg teljesen sima nem lesz. Cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
4. A cipót kétfelé osztjuk, az egyik cipót lisztezett deszkán fél centisre nyújtjuk, majd hullámos tésztaszaggatóval kisszagatjuk. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, rövid idő alatt, kb. 7-8 perc alatt megsütjük. 
5. A másik cipót hasonlóan kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a kívánt számú tésztakorongot párosával sütőlapra rakosgatjuk, és hideg vízbe mártott ecsettel benedvesítjük a felszínüket. A korongok felének kivágjuk a közepét, és a teli korongok tetejére tesszük. Egy kávéskanálnyi lekvárral megtöltjük, majd a tésztát lekenjük a tojásmázzal. (Ízlés szerint, tetszőleges mennyiségű dupla korongos és sima lekváros sablét szaggassunk) 
6. A maradék tésztát felgöngyöljük, és kb. 3 centi átmérőjű hengert formázunk belőle, egyforma darabokat vágunk belőle, és mindegyikből labdát formázunk a tenyerünk között. Enyhén kilapítjuk, majd a mutatóujjunkat a közepébe fúrjuk, hogy kis mélyedéseket képezzünk rajta. Közvetlen sütés előtt megtöltjük lekvárral, és sütőpapírral bélelt tepsin megsütjük.

       


2012. február 3., péntek

Csokoládés mini torták


Végre egy kis csokoládé......a szokottnál picit töményebb verzióban.
Egyre jobban kezdem megszeretni a vajas, omlós tésztát, sok minden készíthető belőle.
A túrót akár el is hagyhatjuk a krémből, és a csokoládét csokoládéval fogyasztók készíthetnek belőle egy még intenzívebb változatot...mehet bele fehér csokoládé, a tetejére süthető csokicsepp..stb.

Hozzávalók
9 db kosárkához

Vajas/omlós tészta

175 g liszt
80 g vaj
20 g cukor
kb. 1-2 ek víz

Töltelék

(Nekem már ízesített túróm volt, citromhéjjal és porcukorral, így az eredeti receptet írom le, de nyugodtan tehetünk hozzá így is citromhéjat, mert mint tudjuk, a citrom és a túró szoros barátságban áll egymással!)

100 g túró
25 g cukor
1 kisebb tojás felverve
80 g étcsokoládé

Díszítés

pár szem dió darabolva a tetejére

Folyamat

1. A lisztet tálba szitáljuk. A vajat kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a liszthez és morzsásra dolgozzuk. Belekeverjük a cukrot. Annyi vizet adunk hozzá, hogy puha tésztát gyúrhassunk belőle, majd fóliába csomagoljuk, és 15 percre a hűtőbe tesszük.
2. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, majd a muffinsütő formájából 9 db-ot kibélelünk vele, a formát előtte vajazzuk/lisztezzük. A tortalapokat többször megszúrkáljuk.
3. A túrót és a cukrot összekeverjük, majd beledolgozzuk a felvert tojást.
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a túróhoz. A masszát a formákba töltjük, megszórjuk a darabolt dióval, és előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, amíg a tészta ropogós, a töltelék pedig szilárd nem lesz.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

TIPP
Habtejszínnel, csokoládéforgáccsal is díszíthetjük a tetejét. Különböző ízű pudinggal/krémmel is megtölthetjük a kosarakat, és ha a tömény csokoládés változat helyett egy könnyedebb verzióra vágynánk, töltsük meg a tésztát gyümölcsökkel, a tetejére pedig mehet zselatin!

2012. február 2., csütörtök

Gyümölcsös rolád


Szederrel és eperrel.... Elkezdtem szép lassan kipakolni a fagyasztómat, ma a gyümölcsökön volt a sor. Tavaly spejzoltam be 'zordabb' időkre egy kevés szedret és epret....tél vége felé már nagyon jól tudnak esni az 'efféle' csemegék...

Készítettem egy könnyű kis gyümölcsös tekercset..amolyan krémeset, habosat.   

Hozzávalók  

Piskóta

3 nagyobb tojás
100 g cukor
25 g házi vaníliás cukor
125 g liszt
1 ek forró víz

Töltelék

250 g túró
fél citrom reszelt héja
kb. 25-30 g porcukor
15 g házi vaníliás cukor
kb. 200-220 g szeder és eper vegyesen (most fagyasztott)

Tetejére

3 ek szeletelt pirított mandula
10 g (1 tasak) habfixáló
1 ek házi vaníliás cukor
200 ml habtejszín

Folyamat

1. Béleljünk ki sütőpapírral egy 35X25 cm-es sütőlemezt. Tegyük a tojásokat és a cukrot a tálba, és forró vízfürdő felett verjük sűrű krémmé.
2. Vegyük le a tálat, szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a forró vizet, és keverjük össze. A tésztát kenjük a sütőlemezre, és előmelegített sütőben süssük addig, amíg szilárd nem lesz! Vigyázzunk, ne süssük túl!! Kb. 6-8 perc!
3. A piskótalapot helyezzük egy nagyobb sütőpapírra, s vele együtt csavarjuk fel. A tekercset bugyoláljuk konyharuhába, és hagyjuk kihűlni.
4. A túrót a citrom héjával, kétféle cukorral ízesítsük. (Amennyiben fagyasztott gyümölcsöt használunk, pár órával a torta készítése előtt olvasszuk ki őket!)
5. Óvatosan hajtogassuk ki a piskótalapot, kenjük meg a túrókrémmel, pakoljuk rá a szeletelt gyümölcsöket, kevés gyümölcsöt félretehetünk díszítésnek is! Csavarjuk újra össze a piskótalapot.
6. A szeletelt mandulát pirítsuk meg egy serpenyőben, a habtejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral verjük kemény habbá.
7. Borítsuk be a krémmel a piskóta tetejét és oldalát, kenjük el egyenletesen, és szórjuk meg a pirított mandulával.
Pár órára tegyük a hűtőszekrénybe.