2012. január 23., hétfő

Gyömbéres gyümölcskenyér és egy kedves díj



Bejegyzésre fel! Egész héten a fényképeimet szerkesztgettem a gépen és még mindig nagy a káosz, rengeteg fotóm van, a blog óta pedig csak gyarapodnak...és egyre csak gyarapodnak a képeim! Már álmomban is retusálgatok, levágom az oda nem illőt, kép átnevezése, kép törlése...stb. :)
Nemsokára 1 éves lesz a blog és tele vagyok tervekkel, ötletekkel, remélem a 2012-es évben sokkal több időm lesz bejegyzéssel szolgálni...
A család egyébként benyújtotta az igényt a krémesebb, habosabb állagú édességekre, rajtam nem múlik, így ezek is érkeznek majd szép sorjában.

Elég sűrűn készítek gyümölcskenyeret, sokoldalú teasütemény, dióval/mandulával, csokoládéval, friss és aszalt gyümölccsel, mázzal és máz nélkül, porcukorral és még számos dologgal variálható. Maradt még karácsonyról aszalt gyümölcsöm, köztük gyömbér is, gyorsan elhasználtam most őket.
A gyömbért nem mindenki szereti, karakteresebb fűszer, porban is óvatosan bánok vele, de aszalt verzióban szerintem nem annyira erőteljes. Ennek a gyümölcskenyér tésztának az alapja is bármivel elkészíthető, így akik nem rajonganak a gyömbérért, helyettesítsék más finomsággal.

Hozzávalók

125 g vaj
1 tábla fehér csokoládé (100 g)
4 egész tojás
100 g cukor
10 g házi vaníliás cukor
(eredetileg 125 g cukor, de az nekem nagyon édes lenne)
100 g búza liszt
100 g gesztenye liszt
(vagy 200 g búza liszt)
1 tk sütőpor
csipetnyi só
150 g vegyes aszalt gyümölcs darabolva (nálam többségben az aszalt gyömbér volt

tetejére kb. 1 ek durva szemű kristálycukor

Folyamat

1. Egy kenyérsütő formát kivajazunk, kilisztezünk.
2. A vajat és a csokoládét forró vízfürdőben megolvasztjuk, néha fakanállal megkeverjük, amíg a massza sima és csillogós nem lesz. A tűzről levéve hagyjuk kicsit kihűlni.
3. Egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd alaposan elkeverjük a fehér csokoládés masszával.
4. Belekeverjük a kétféle lisztet, sütőport, sót és gyümölcsöket.
5. A tésztamasszát a sütőformába töltjük, megszórjuk a durva szemű cukorral, és előmelegített sütőben, alacsony lángon, kb. 30 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbát tartani, ha nem ragad rá tészta, akkor jó. Megvárjuk, míg kihűl, aztán kiborítjuk a formából.
Ízlés szerint megszórjuk porcukorral.

Díjat kaptam!


A múlt héten lepett meg Ízek és élmények kalandjaim a konyhában Flórája (http://florakonyha.blogspot.com) egy díjjal, aminek nagyon örülök, kedves hogy gondolt rám! Ez mindig jó érzés....






Teendőim...:)

1. Vedd fel a díjat
2. Köszönd meg annak a személynek, akitől kaptad
3. Tedd ki a blogodra
4. Add tovább 4 bloggernek
5. Írj magadról három dolgot

Tehát három röpke szösszenet magamról

1. Olaszországban születtem, de 4 éves korom óta élek Magyarországon, családom nagyobbik része olasz. Az olasz mentalitás bennem van, folyamatosan beszélek, reggeltől-estig (ha csendben vagyok, akkor már gáz van), a hangerőmön tompított az itt eltöltött idő, de a beszéd közbeni hadonászást és gesztikulálást egyszerűen észre sem veszem, az csak úgy jön...belülről :)     

2. Amire nagyon büszke vagyok....immáron 6 éve nem dohányzom, és ezzel együtt már nem is kávézom. Kijelenthetem, hogy 'gyógyult' vagyok, tehát ezen idő elég volt arra, hogy már nem vágyom rá és nem kísért. Nem volt könnyű letenni, de állítom, hogy mint sok minden, ez is agyban dől el!  

3. Van egy 3 éves hófehér havanese kutyusom zsemle foltokkal, Bonifácnak hívják. Igazi kópé, és igazi kis örökmozgó. Állandóan éhes, folyton asszisztál a fényképezésnél, aminek az a vége, hogy elcsór a fotóvásznamról ezt-azt, mint pl. spárgát/madzagot, kiskanalat, egy-egy diós csigát...:)

Akiknek küldöm a díjat

http://beastie-bistro.blogspot.com
http://gondaanyu.blogspot.com
http://balhetterem.blogspot.com
http://kreativkonyha.blogspot.com
       

2012. január 9., hétfő

Krémes édesburgonya-leves rozmaringgal



Végre elcsíptem a piacon pár szem édesburgonyát, már egy jó ideje fáj rá a fogam. Nemcsak színben, de ízvilágában is a sütőtökhöz tudnám hasonlítani, amit én egyébként is nagyon szeretek. Legközelebbi tervezetben majd lepény készül belőle, de most nagyon vágytam már egy meleg krémlevesre.

Hozzávalók

kb. 2-3 ek olívaolaj
2 gerezd duci fokhagyma, zúzva
1 közepes vöröshagyma, felaprítva
kb. 1 ek apróra vágott friss rozmaring a pároláshoz
2 ek sűrített paradicsom
1 közepes sárgarépa
1 nagyobb burgonya kockázva
kb. 600-650 g édesburgonya kockázva (4 db édesburgonya)
1 liter zöldségalaplé (vagy csirkealaplé)

Zöldségalaplé készítéséhez én egy ideje egész évben 'gyűjtésben' vagyok. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan fagyasztom le hol a spárga szárát, hol a gomba szárát, kimaradt petrezselymet, pórét..stb. Ezek után már csak vöröshagymát, egész borsot, sárgarépát, zellergumót és jelen esetben friss rozmaring ágat hajítottam az alapléhez, amit kb. 30-40 percig főztem, a habot időnként leszedtem, majd leszűrtem, krumplinyomóval átpasszíroztam a zöldségből a maradék levet, és kaptam egy igen intenzív zöldségalaplét. A leveskocka kicsit vérszegényebb ehhez a változathoz képest!!   

frissen őrölt fekete bors

a végén kb. 2 ek friss aprított rozmaring

Folyamat

1. Forrósítsunk olajat egy lábasban/nagyobb serpenyőben, tegyük bele a fokhagymát, a vöröshagymát, friss rozmaringot és közepes lángon pár perc alatt pároljuk puhára.
2. Tegyük bele a sűrített paradicsomot és főzzük 1 percig.
3. Adjuk hozzá a sárgarépát, a burgonyát, az édesburgonyát, és főzzük pár percig. Öntsük bele a zöldségalaplét, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd forraljuk fel.
4. Alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket, kb. 30-40 perc alatt.
5. Turmixoljuk simára a levest (serpenyő esetében ezt érdemes két részletben tenni) majd öntsük vissza a lábasba, szórjuk bele a rozmaringot és melegítsük át tálalás előtt.
A sűrűségét az alaplével tudjuk szabályozni, ha több az alaplé, kevésbé lesz sűrű a leves.
Friss rozmaring levéllel díszíthetjük.

Most pirított kenyérszeletekkel tálaltam, a tetejére szórtam szárított egész rozmaring levelet és nyakon öntöttem olívaolajjal.


Tipp

Még finomabb ha szárított sonkát, bacon szeletet adunk hozzá, a hagyma dinsztelése közben, de akár tálaláshoz is használhatjuk őket!



2012. január 6., péntek

Juhtúrós pogácsa


Mostanában, sajnos egy jó ideje csak bolti pogácsához volt szerencsém, vegyes érzésekkel, mert volt köztük finom, puha, de néha bizony beleszaladtam egy pár fullasztós, tömör tésztájúba is...nem kívánom senkinek..
Na ellenben ez a pogácsa könnyű tésztával rendelkezik, levegős (buborékos) kétszer áthajtogattam, jót is tett neki!
Egész pontosan 109 db pogácsa lesz ebből a mennyiségből, aki szeretné, nyugodtan felezheti, de nem szükséges...szerintem, elfogy hamar! Langyosan a legfinomabb!!



Hozzávalók (109 db)

50 dkg búzaliszt
3 dkg élesztő
25 dkg margarin
25 dkg juhtúró
2 tojássárgája
2 dl tejföl (egy kis doboz)
1 dkg só
egy egész tojás a kenéshez

Folyamat

1. Az élesztőt langyos tejjel és egy csipet cukorral felfuttatjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen forró a tej, mert az élesztőgombák meghalnak!
2. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, a juhtúróval összedolgozzuk. A közepébe 'fészket' készítünk amibe beleöntjük az élesztőt, tojássárgákat, a sót, tejfölt, és újra összedolgozzuk. Legalább 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, áthajtogatjuk. Kb. 10 percig pihentetjük, elforgatjuk, ismét kinyújtjuk, áthajtjuk, közben ha szükséges lisztezzük, megint 10 percig pihentetjük, elforgatjuk, azután kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, pogácsákat szaggatunk, a tetejét megkenjük a felvert tojással, és a tepsiben még 15 percig kelesztjük.
4. Sütőbe helyezzük, a sütőt csak most kapcsoljuk be, mert így ahogy melegedik a sütőnk, közben még nőnek a pogácsáink.

(Recept Horváth Ilona féle klasszikus Szakácskönyvből, apró módosítással)

TIPP! A kimaradt tojásfehérjét hűtőtasakba öntöm és lefagyasztom, sok mindenhez felhasználható később pl. Pavlovához, máz készítéséhez stb. 

2012. január 5., csütörtök

Szaloncukor II. házi marcipánnal



Őrölt mandula + porcukor = marcipán

Az egész szaloncukrosdi Dolce Vitánál kezdődött, az ő blogján ismerkedtem a házi szaloncukor készítés rejtelmeivel...érdemes nála a bejegyzésnél található bevezetőt elolvasni, és karácsony közeledtével megfordítani egy-két bolti szaloncukros dobozt és megtekinteni valójában mennyi cukor/marcipán és egyéb 'kiegészítő' lelhető fel benne!!     

A bejegyzést ITT találjátok! 

Hozzávalók
kb. 23/24 db nagyobb szaloncukorhoz (ha picire formázzuk, még több lesz belőle)

20 dkg őrölt mandula
10 dkg porcukor
Ez az alap sima marcipán, azután ízesíthetjük tetszés szerint!

Én így ízesítettem:
 2 mk házi vaníliás cukor
(az elkészítését ITT olvashatjátok)
1 tk fahéj
1 narancs reszelt héja
1 ek narancsvirág víz, nagyon különleges aromát ad mindennek amihez hozzáadjuk (én bioboltban vettem egy pici üveggel) ajánlom kipróbálásra!
+ pár csepp víz és ízlés szerint még narancsvirág víz hogy gyúrható masszát kapjunk

kb. 110 g jó minőségű étcsokoládé, minimum 60%-tól indítva felfelé, magasabb kakaótartalmú csokoládéval sokkal jobb bevonni mindent, létezik 90%-os étcsokoládé is!

Folyamat

1. A mandulát aprító segítségével megőröljük, hozzáadjuk a porcukrot és a többi hozzávalókat.
2. Gombócot gyúrunk belőle, majd fóliába tekerve a hűtőszekrénybe tesszük egy órára.
3. Az  elkészült házi marcipánból szaloncukrot formázunk, gőz fölött (alacsony lángon) megolvasztjuk az étcsokoládét és villa segítségével meghempergetjük a formát a csokoládéban.
4. Selyempapírra/sütőpapírra tesszük őket, és izlés szerint a még meleg csokira reszelt narancshéjat, csokoládécseppet, mandulát..stb tehetünk díszítésnek.
5. Hideg helyre tesszük, és ha megdermedt a csokoládé, már csomagolhatjuk is!

A marcipán alapot Vrábel Krisztina: Főzd magad! nemrég megjelent könyvéből merítettem. Igazi jó kis olvasmány, nem nevezném hagyományos szakácskönyvnek, sokkal inkább gondolom, hogy nagyon jó alap és útmutató némely házilag elkészítendő dologhoz, olyan csemegékkel mint a házi mascarpone, házi vaj, házi fűszersók, diókrém...hogy csak párat említsek...



2012. január 4., szerda

Szaloncukor I. gyári marcipánnal



B.Ú.É.K.!
Tudom, egy picit elcsúsztam, mert már elmúlt karácsony, de az akkor készült finomságokat nem tudtam előbb megosztani Veletek, így minden marad az Újévre...

Második alkalommal készítek szaloncukrot karácsonyra,  ezentúl mindig házi változat csüng majd a fenyőfán...nem bánom...a szaloncukor gyártásába pedig azonnal beleszerettem...olyan jó csomagolni, átkötni a két végét, aztán szépen felfűzni a díszek mellé...
Egyre inkább tetszik, hogy jó pár dolog elkészíthető otthon.
Egyébként kétféle változat készült, amit most olvastok, abban a marcipán gyári, a másik verzióban már saját készítésű (szaloncukor házi marcipánnal)
Előbbi egy picit egyszerűbb, mivel itt csak ízesítjük a készen vett marcipánt, összegyúrjuk, megformázzuk, aztán már jöhet is rá a csokikabát.



Hozzávalók
kb. 20 db szaloncukorhoz (attól is függ, milyen nagyságúra formázzuk a marcipánt)

150 g marcipán
36 g aszalt citrus, lime apróra darabolva
1 fél lime leve
kb. 105-110 g min. 70%-os étcsokoládé

Folyamat

1. A marcipánkenyeret a lime levével átgyúrjuk, kinyújtjuk.
2. Megszórjuk az apróra darabolt aszalt gyümölcsök felével amit sodrófával belegyúrunk a    marcipánba, majd összehajtogatjuk, rászórjuk a maradék aszalt gyümölcsöt is.
3. Sodrófa segítségével újra beletapasszuk a gyümölcsöket, majd átgyúrjuk az egészet és szaloncukrot formázunk belőle.
4. Hűtőben pihentetjük, majd gőz fölött (kis lángon) olvasztott csokoládéba mártjuk és villa segítségével meghempergetjük őket. Hűtőbe tesszük, amíg megdermed rajta a csokoládé, azután pedig csomagolásra fel!!