2011. augusztus 18., csütörtök

Szederlekvár


A héten szinte minden a szederről szólt...a szedres mascarponés süti mellett készült a hidegebb napokra lekvár, sőt, biztonsági játékosként még fagyasztottam is le egy keveset.
A lekvárhoz szándékosan nem tettem semmit, csak cukrot. Amikor kész lett, azonnal átkanalaztam egy üvegbe, viszont maradt egy nagyon kevés az edény alján, amit másnap reggel egy pirítós tetejére csorgattam....no comment..az üveget kicsit hátrébb toltam a polcon. :)
   



Hozzávalók

1 kg szeder
1 tasak vaníliás cukor
2 ek citromlé vagy egy fél citrom leve
kb. 7 ek cukor (de ez eltérhet, nálunk pl. sokan édesen, páran fanyarabban szeretik a lekvárt)  

Folyamat

A szedret megmossuk, megszabadítjuk a magoktól, azaz átpasszírozzuk, majd a már magoktól mentes gyümölcspépet a kétféle cukorral, és a citrom levével kb. 40 perc alatt összefőzzük és kevergetés mellett szép lassacskán besűrűsítjük.
Közben egy lábasban, egy kb. 3 decis üveget a tetővel együtt felforralunk, majd tiszta konyharuhára borítva megszárítjuk.  
Az elkészült, forró lekvárt az üvegbe töltjük, pár percre fejtetőre állítjuk, majd papírba csomagolva, bebugyolálva egy napig rá sem nézünk...utána is csak azért, hogy a polcra tehessük.
Én nem tettem ehhez a lekvárhoz dzsemfixet, egyébként szoktam, de a szedernél most pont jó volt nélküle. Aki óvatosabb, késhegynyi szalicilt tehet a tetejére.





2011. augusztus 17., szerda

Tiramisú gyümölcsökkel

Igazi klasszikus....majdnem....az eredeti olasz változatért a párom rajong. Szerinte a tiramisú a sütemény MAGA!!..Hááát, lehet, de nálam akkor is a 'gyümölcsmisúk' a nyerők!!
Ezt a tiramisút szederrel álmodtam meg...plusz egy kevés málnával, jól megfértek egymás mellett!
Egyébként érdekes ez a szeder dolog, annyiban, hogy eddig nem igazán rajongtam érte, idén viszont rájöttem, hogy imádom! A mascarponéval pedig egyenesen mennyei párost alkotnak...   



Nem egy macerás süti, inkább egy leegyszerűsített változat, hamar összedobjuk, aztán a hűtőben pihentetjük egy picit. Szerintem ha kibírjuk egy napig, akkor az igazi, ezért érdemes este összeállítani..

Hozzávalók
19X26 cm-es tálkához

A krémhez
500 g mascarpone
2 tasak vaníliás cukor

Aki édesszájúbb, az mindenképpen tegyen még a mascarponéhoz cukrot!!

30 dkg szeder
30 dkg málna
1 csomag babapiskóta (200 g)

A sziruphoz
kb. 2 deci víz
10 dkg cukor
1 citrom héja és leve

Folyamat

Egy lábasban a cukorból, vízből, citromléből szirupot főzünk (akkor jó, ha feloldódott a cukor) majd belereszeljük a citromhéjat.
A gyümölcsöket megmossuk.
Egy tálban lerakunk egy réteg szirupban megáztatott babapiskótát, rákenjük a mascarpone krém felét, majd ráhalmozzuk a málnát.
Újabb réteg babapiskóta következik, majd a maradék krém, a tetejét pedig megszórjuk szederrel.
A hűtőben pihenhet pár órát.

A mascarpone krémet nyugodtan lehet lazítani tejszínnel is, a gyümölcsök pedig mehetnek akár a krémbe is, bár akkor célszerű több gyümölcsöt vennünk!

2011. augusztus 9., kedd

Mozzarellás-paradicsomos töltött kenyérszeletek



Ma egész nap lekvárt főztem, passzíroztam, és még mindig nem végeztem. Ez lesz az első évem, hogy a kamrapolcomon végre sorakoznak a saját készítésű dzsemek, lekvárok. Eddig minden évben csak halogattam..halogattam..aztán készítettem egy üveggel, ami még frissen el is fogyott! Na de az idén...hmmm....már most jó érzés......
A fenti étel szerintem jópofa és ötletes, amúgy pedig nincs benne semmi extra, a benne lévő alapanyagok pedig nagy kedvenceim. Elég hamar elkészíthető, általában könnyed vacsorára fogyasztom.

Hozzávalók
4 fő részére

12 szelet szeletelt kenyér
kb. 2 deci tej
1 tojássárgája
olívaolaj
200 g nagy mozzarella (2X100 g-os tasak)
kb. 450 g koktélparadicsom
egy csokor bazsalikom
2 duci gerezd fokhagyma
kb. 40 g reszelt parmezán
só, ízlés szerint bors
csipet cukor

Folyamat

A fokhagymát apró darabokra vágjuk és olívaolajon (vagy egy kevés vajon) átkevergetjük.
A koktélparadicsomokat félbevágjuk, csipetnyi sóval, cukorral 6-7 percig nagy lángon pirítjuk.
A mozzarellát leszűrjük és apró kockákra vágjuk.
A tejet a tojássárgájával felverjük. Összesen 6-6 szelet kenyérre lesz szükségünk. (Az eredeti recept szerint, a kenyereket belemártjuk a tejbe és elkezdjük rétegezni egy tepsiben. Viszont ha a tejben áztatott kenyerekre, rápakoljuk a fokhagymás paradicsomot, akkor nagyon eláznak az alsó kenyérszeletek. Ezért én, az aljára szánt 6 szelet kenyeret nem szoktam beáztatni, hanem inkább megpirítom egy picit, hogy az is ropogósabb legyen..és a pirított paradicsom mellé friss paradicsomkockát is teszek..)
A megpirított kenyereket lefektetjük a sütőpapírral bélelt tepsire.
Ráhalmozzuk a fokhagymás paradicsomot, a tetejére a kockázott mozzarellát. Ízlés szerint borsozzuk, rádobáljuk a friss bazsalikomleveleket.
Az egészet megszórjuk a reszelt parmezán felével, majd meglocsoljuk egy nagyon kevés olívaolajjal.



A következő 6 szelet kenyeret beáztatjuk a tejbe, majd ráterítjük a töltelékre. 
A tetejét megszórjuk a maradék parmezán sajttal, és előmelegített sütőben, kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a parmezán megpirult a tetején.
Tálalás előtt hagyjuk egy picit kihűlni, majd kockákra vágjuk.
A tetejére szórhatunk friss bazsalikomlevelet, de akár paradicsomszeletekkel is díszíthetjük.  

Ötletadó: Cucina Moderna

2011. augusztus 5., péntek

Díj....az első

Amíg távol voltam egy kedves kis díjat kaptam Évától, a www.takarekoskonyha.blogspot.com szerzőjétől!
Ezúton  is elnézést, amiért rögtön nem tudtam rá reagálni, az ok csupán csak annyi, hogy nem mindig vagyok géppel felszerelkezve.
A díj jólesik, egyrészt, mert gondoltak rám, másrészről, és ez nekem nagyon fontos, ez is egyfajta visszajelzés....
A legjobb érzés viszont az, ha olvasgatjátok ezt a blogot, reagáltok, és ha csak egy cseppnyi ötletet merítettetek innen......nekem már megérte!! Ha csak szimplán szeretitek az sem baj!
A mai napon egyébiránt már 21 olvasóm van, üdvözlet Flowernek.....hmmm.....nem kell több díj....ez sokkal nagyobb díj!!!
Tornyosulnak a gondolataim, de tettem egy fogadalmat......igaz, nem most, hanem a kezdetek-kezdetén még márciusban....szóval, majd ha 1 éves lesz a blogom, akkor jöhetnek érzések, gondolatok, összegzések, szösszenetek....bármi.....addig mindez csak finoman adagolva!

Íme a díjam :)

A szabályok szerint tovább kell küldenem a díjat 10 bloggernek, de én most szabályszegő leszek..lehetek??
Akiknek küldeném..........
www.balhetterem.blogspot.com Emőke! Hajrá a főzőversenyben! Smile :)
www.egycsipet.blogspot.com Nanááá!!

Őszibarackos muffin fehércsokival

Megérkeztem, kis kitérő után újult erővel, számos recepttel, a jövőre tekintvén pedig erőteljesen mediterrán -főként olasz ételekkel készülök!
Beszereztem pár igazi 'csemegének' számító olasz kajás lapot, receptet, praktikát és előszedtem édesanyám rongyos receptes lapjait is.....na jó, előljáróban annyit, hogy előtérben a paradicsom (mily meglepő)..
Addig is, egy múltra tekintő őszibarackos muffin, ami csakis azért készült pár hete, mert található a kert végében egy apró őszibarackfa, ami úgy néz ki, idén először végre megajándékoz minket normális és ehető terméssel. Az túlzás, hogy roskadoznak rajta a gyümölcsök, de ilyen szép piros színe még sohasem volt, így hát meg kellett kóstolnom, hogy tudjam, mégis mire számíthatok??



Hozzávalók
12 darabhoz

4-5 szem őszibarack (az enyémek még picikék, de egy normális méretű őszibarackból elég 2-3 szem)
20 dkg liszt
3 tk sütőpor
2 tojás
pár szem egész mandula
1 ek olaj
10 dkg cukor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor
kb. 5-6 kocka fehércsokoládé
1,5 tk vanília-aroma
1 ek citromlé
2 dl natúr joghurt
12 papír sütőforma




Folyamat



A papír sütőformákat a muffinsütőforma mélyedéseibe tesszük. A sütőt előmelegítjük.
Az őszibarackokat megmossuk, megtisztítjuk és felkockázzuk/feldaraboljuk.
Vaníliás cukorban és citromlében felforraljuk, és pár perc alatt gyenge tűzön összerotyogtatjuk.
Hozzáadjuk a fehércsokoládé kockákat, elkeverjük és megvárjuk amíg elolvadnak, majd hagyjuk a masszát kihűlni.
A lisztbe belekeverjük a sütőport és az aprított manduladarabokat.
A tojásokat felverjük a cukorral, a vaníliaaromával, a joghurttal és az olajjal.
Gyorsan hozzákeverjük a lisztet, majd hozzákeverjük az őszibarackos/fehércsokis masszát.
Sütőben kb. 15-20 percig sütjük, 10 percig a formában pihentetjük, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni.
A tetejét fehércsokoládé forgáccsal megszórjuk.