2011. július 22., péntek

Frittata cukkinivel

Tudom, nem egy monumentális étel, viszont isteni finom és nálunk igazi nagy kedvenc!! Én kifejezetten szeretem molnárkába/vagy ropogós bagettbe pakolni, a frittata tetejére pedig egy szelet 'jófajta' olasz sonkát teríteni, és már el is készült a szendvics. A frittata nem más, mint olasz tojáslepény, az én nagy kedvencem a sima petrezselymes, méghozzá rengeteg, frissen aprított petrezselyemmel....hmmm...Ja, és mondanom sem kell, a páromnak ugyanezt a szép/kerek/egész lepényt szoktam szervírozni...ezzel a verzióval alakított ki erősen függő viszonyt!!




Hozzávalók 1-2 fő részére
Ez a frittata most egy kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben sült
4 fő részére duplázzuk az adagokat, és keressünk egy nagyobb serpenyőt

4 tojás
1 kicsi (egész) cukkini (vagy egy nagyobb cukkini fele)
1 csokor petrezselyem
1 duci gerezd fokhagyma
kb. 1 ek parmezán

olívaolaj


Folyamat

A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk, és reszelünk egy kevés parmezánt.
A tojásokat felverjük, sózzuk, hozzáadjuk és elkeverjük benne az aprított petrezselymet, a fokhagymát és a parmezánt. A fokhagymát a cukkinihez is adhatjuk, amikor megpirítjuk a serpenyőben.
A cukkinit megmossuk és felkarikázzuk. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk, majd pár perc alatt átpirítjuk. Ráöntjük a tojásos keveréket, majd kis lángon (kevergetés nélkül) mindkét oldalát megsütjük.
Ízlés szerint borsozhatjuk is.
Egy kis ötletadó: A forrás teljes mértékben olasz és családi :) A cukkinit nem fontos karikára vágni, akár le is reszelhetjük, majd amikor olívaolajon átpirítottuk (szigorúan fokhagymával) akkor ráöntjük a tojást, és ebben a formában sütjük meg a lepényt.




2011. július 11., hétfő

Meggyfelfújt



Tombol a hőség..........igazán hozhattam volna valami hideget Nektek, mondjuk sorbet-et vagy fagylaltot.....a jegesek helyett most ez a meggyes sikeredett, mellette szól hogy könnyű és gyümölcsös! :)

Hozzávalók
40X29 cm-es tepsihez (ha kissebb tepsiben sütjük, akkor nem lesz ilyen 'lepény' formája, sokkal magasabb lesz a piskóta)

4 db tojás
80 g vaj
150 g porcukor
100 ml tej
180 g rétesliszt+egy kevés a forgatáshoz
fél tasak sütőpor
750 g meggy
porcukor a tetejére



Folyamat

Válasszuk szét a tojásokat.
A vajat keverjük krémesre a cukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojássárgájákat. A fehérjékből verjünk kemény habot.
Adjuk a vajas masszához a tejet és a liszt felét, majd forgassuk bele a tojáshabot is. Végül dolgozzuk bele a maradék lisztet és a sütőport.
Töltsük a tésztát kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A meggyet mossuk meg, magozzuk ki, és forgassuk meg egy kevés réteslisztben.
Szórjuk a tésztára, és tegyük előmelegített sütőbe kb. 20-25 percig. (Tűpróbával ellenőrizzük a tésztát!)
Tálaljuk porcukorral megszórva.




2011. július 9., szombat

Joghurtos palacsinta




Az újságban 3 mondat található róla....komolyan! Ez azt jelenti, hogy kb. ennyire bonyolult az elkészítése is! A hozzávalókon kívül még szükségeltetik a recepthez egy harmonikus  reggel, polcon/kamrában elfekvő dzsem vagy lekvár....nagycsaládosoknak ébredező gyereksereg..:)



Hozzávalók

40 dkg natúr joghurt
22 dkg rétesliszt
1 tk sütőpor
egy csipet só
áfonya dzsem (vagy bármilyen más lekvár)
porcukor a tetejére

Folyamat

Keverjük simára a joghurtot a liszttel.
Adjuk hozzá a sütőport és a sót, majd kevés olajon süssünk belőle egy evőkanálnyi palacsintákat (kanállal rásegíthetünk és szétteríthetjük a joghurt halmok tetejét).
Kínáljuk melegen lekvárral és porcukorral megszórva.
A recept cukrot nem írt, de az édesszájúbbak nyugodtan tehetnek a tésztához kristály vagy barnacukrot.





Ötletadó: Blikk Nők Konyha áprilisi szám

2011. július 8., péntek

Málnakrémleves



Lássuk csak, három dolog ami eszembe jut erről a levesről...hűsítő...krémes és nem utolsó sorban nagyon gyümölcsös! Ja, és a színe....én személy szerint teljesen odavagyok..:)
Főzés nélkül készült (a gyümölcsök így jobban megőrzik a tápértéküket) minden hozzávalót összeturmixoltam majd hűtőbe tettem pihenni egy teljes éjszakára. Jót tett neki. :)

Hozzávalók

40 dkg málna
2 dl tej
2 dl habtejszín
2 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
fél tasak főzés nélkül készítendő vaníliás pudingpor
díszítéshez: mandulaforgács és pár szem málna

Az eredeti receptben 3 evőkanál cukor volt megadva, de én két evőkanálnál megálltam. Az édesszájúbbak tehetnek bele nyugodtan 3 evőkanállal.




Folyamat

Az elkészítése csak pár percet vesz igénybe, sok hozzávalót sem igényel.
A megmosott málnát összeturmixoljuk a tejjel, a tejszínnel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a pudingporral. Pár szemet lecsíphetünk a málnából turmixolás előtt a díszítéshez. A krémlevesünket érdemes átszűrnünk, hogy a málna magoktól megszabaduljunk!! Legalább 2 órára behűtjük.
Díszíthetjük mandulaforgáccsal és pár szem málnával, vagy esetleg tejszínhabbal.....



Ötletadó: Nők Lapja Konyha júniusi szám

2011. július 5., kedd

Sárgabarackos kocka



Semmi extra....semmi szöveg...egyszerűen csak finom volt....olyan sárgabarackos..kicsit vaníliás...ja, és a héten még jelentkezem! :)

Hozzávalók
(Ez most 33X24 cm-es tepsiben készült, de ha nagyobb sütőlemezen vagy tepsiben sütjük, akkor már hívhatjuk úgy, hogy sárgabarackos lepény)
1 bögre = 200 ml

6-8 szem sárgabarack
20 dkg puha vaj
1 bögre cukor (nálam fele nádcukor + egy kevés kristálycukor...általában nem teszem tele a bögrét cukorral, de ez csak ízlés kérdése..pontosabban, ki mennyire édesszájú kérdés..
1 csomag vaníliaízű pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 bögre tejföl
3 bögre liszt
1 tk sütőpor
kevés szeletelt mandula
porcukor a tetejére



Folyamat
A sütőt előmelegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A sárgabarackot megmossuk, megtisztítjuk.
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojásokkal habosra keverjük.
Hozzákeverjük a pudingport és a tejfölt.
A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és beleforgatjuk. A tésztát a tepsibe simítjuk.
A sárgabarackot 'hanyagul' felszeleteljük/félbevágjuk (amelyik szimpatikusabb) és elosztjuk a tésztán.
A tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal, és kb. 35 perc alatt megsütjük. Mielőtt felszeleteljük, hagyjuk kihűlni, majd porcukorral tálaljuk.

Eredeti recept: Christa Schmedes/Bögrés sütemények (némi változtatással)