2012. december 25., kedd

Banános-csokoládés sütemény gyömbérrel




...mandulával és mogyoróval...

És mostmár képpel!!
A recept hasonló az ITT található almás változathoz!
Nekünk nagy kedvencünk a gyümölcskenyér, szinte teljesen mindegy, mi van benne, másnap a legfinomabb, pihe-puha, tökéletesen szeletelhető, porcukros tetővel, vagy anélkül is isteni finom! A karácsonyunk állandó kísérő desszertje a bejgli mellett, fogadjátok szeretettel, ha már ennyire kevés friss bejegyzést tudtam hozni az idén.....

Ezzel a fűszeres kenyérkével kívánok Mindenkinek Nagyon Békés, Áldott Karácsonyi Ünnepeket!!!
 
 


Hozzávalók 
(25X11 cm-es kenyérsütő formához)

175 g puha vaj
100 g lágy sötétbarna nádcukor
4 tojás kissé felverve
50 g étcsokoládé aprítva, reszelve
225 g liszt
2 tk sütőpor
50 g pörkölt mogyoró
50 g pörkölt mandula
1 tk friss reszelt gyömbér

3 banán kockázva
1 ek citromlé
1 tk friss gyömbér reszelve
1 ek vaníliás cukor





Folyamat

A kenyérsütő formát vékonyan kivajazzuk és lisztezzük.
A banánt felkockázzuk, majd a citromlével, vaníliás cukorral, friss gyömbérrel pár perc alatt összefőzzük, és félretesszük.
A puha vajat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett fokozatosan beledolgozzuk a felvert tojásokat, hozzáadjuk a friss gyömbért.
Beletesszük a csokoládéreszeléket, a mogyorót és a mandulát, beleforgatjuk a banános masszát, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport.
A tésztát a formába öntjük.
Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük (hőlégkeveréses gázsütőnél alacsony fokozaton) amíg a süteménybe szúrt fogpiszkálóra már nem tapad a tészta.
(Ha a teteje nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával.)
A süteményt, süteményrácson hagyjuk kihűlni!

2012. december 21., péntek

Omlós lekváros golyóbisok


Gyors bejegyzés....kicsit elnyelt a konyha és a munka kettős frontja, de azért illő egy karácsonyi hangulatú bejegyzést írni a blogra!!
Édes aprósüti készült, jelentem, megmentve, és eldobozolva karácsonyra! Nagyon sokféle kekszet gyártottam, nálunk egyébként is mindennapi fogyóeszköz, igyekszem majd őket feltenni..

A bejglik is kisültek ma, fényképet már sajnos nem tudtam készíteni, de a receptet feltöltöm, aztán majd felteszem a képet is hozzá! :)

A kekszeket egy ideje szigorúan vajból készítem, annyira omlósak, és finomak lesznek, teljesen más lesz tőle a tészta, úgyhogy érdemes kipróbálnotok!



Hozzávalók
kb. 32 db lekváros koronghoz

20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
30 dkg liszt

tetejére
1 tojásfehérje
2 marék aprított mandula
2 ek eperlekvár




Folyamat

A vajat a porcukorral és a citromhéjjal habosra keverjük.
Hozzáadjuk a tojássárgáját, alaposan elkeverjük.
Hozzászitáljuk a lisztet is, és az egészet fakanállal kidolgozzuk.
(Lágyabb masszát kapunk).
A sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral, a tésztából kisebb darabokat csípünk, golyót formálunk, majd a sütőlemezre fektetjük. Mindegyik golyó közepébe mélyedést nyomunk.
Megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk az aprított mandulával, a mélyedést megtöltjük lekvárral, és előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, jól záródó fémdobozban tárolhatjuk.



2012. december 6., csütörtök

Tésztát otthon? Hát persze!



Tésztát otthon...házilag, minimális hozzávalókból, de lehetőleg tanyasi, háztáji tojásból...hát persze!
A recept a La cucina italiana (2011 júliusi) számából való, és teljesen autentikus, ugyanis az újságban található tésztareceptek mellett látható két fából készült tészta mintázóra is sikerült szert tennem.
Kiderült, ugyanis, hogy Babettnek, a Babett főz blog írójának a párja, csodaszép, fából készült kincseket alkot, és szinte pár nap alatt elkészítette nekem az újságban szereplő tésztapecsétet és a pici barázdált deszkát is, ami igazából olyan, mint egy csigatészta készítő deszka! A helyzet az, hogy már egy ideje a birtokomban vannak ezek a csodák, de csak most volt időm kipróbálni őket, így olyan, mintha most kaptam volna őket kézhez! Annyira örülök neki, biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat fogom használni mind a kettőt! Kérdéses volt, hogy kell-e rajtuk még apró igazításokat végezni, elég mély-e a minta a pecséten, látszik-e majd a tésztán...stb.? Szerencsére minden stimmelt rajta, semmit nem kellett alakítani...a helyzet az, hogy nem szívesen küldtem volna vissza! :)

A tésztapecsét két részből áll: van egy alsó része, aminek a tetején van egy felirat (az én esetemben PASTA, de igazából bármi lehet) és a talpa úgy van kidolgozva, mint egy pogácsaszaggató, így tudunk az alsó résszel köröket szaggatni a tésztából.
A pecsét másik része, a teteje, olyan mint egy bélyegző, van kis fogantyúja, és szintén minta van az alján. A két résszel pecsételjük meg a sima, minta nélküli körünket, így kerül mind a két oldalára minta.
A csigatészta készítő deszka pedig olyan, mint egy vágódeszka, csak sokkal kisebb, és tele van függőleges barázdákkal.
Aki esetleg szeretné az egyiket, vagy a másikat, vagy mind a kettőt, az nyugodtan keresse meg Babettet, a fent említett oldalon, vagy a facebookon, vagy írjon ide, és továbbítom neki! :)

Házi tészta receptje

300 g búzaliszt
2 tojásnak a sárgája
kb. 1-1,5 deci hideg víz
kb. 1 tk só a vízben elkeverve (ezt ízlés szerint adjuk a tésztához, persze annak függvényében, hogy a tésztafőző vizet úgyis megsózzuk majd)

Folyamat

A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést fúrunk.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját.
A sót elkeverjük a hideg vízzel, majd apránként adagolva a tésztához, villa segítségével összekeverjük, és könnyű, lágy tésztát gyúrunk belőle. Ha úgy látjuk, a tészta állagától függően, adhatunk kevesebb, vagy több vizet hozzá!
30 percre lefedjük és pihentetjük, majd lisztezett deszkán kezdjük el formázni. Ha van tésztakészítő gépünk, akkor pikk-pakk elkészül a tésztánk.

Ha többféle tésztát készítünk, akkor a tésztacipót osszuk többfelé.
Egy ötlet a kerek tésztához: ha nincs ilyen tésztapecsét a birtokunkban: a tésztát nyújtsuk vékonyra, és ha van otthon kekszmintázónk/pecsétünk, akkor a segítségével készítsünk bele mintát, vagy ha van keksznyomdánk, akkor akár feliratot is tehetünk bele.
Ha nem fogyasztjuk el azonnal a tésztát, akkor ki kell szárítanunk, majd dobozolnunk a házi tésztát. Szerintem remek ajándék, én biztos készítek pár tésztafüggő barátunknak karácsonyra egy üveg friss házi tésztát!

malloreddus és corzetti

corzetti
A corzetti-nek ez a nyomott verziója Liguria és Piemonte környékén elterjedt, húsos-gombás szószt készítenek hozzá, de vajjal, fenyőmaggal is isteni finom lehet. Én most szárítom a korongokat, jó lesz majd később..hasonlóan egy finom kis szószt fogok majd összedobni hozzá, rétegezem egy tálban, és besütöm mozzarellával...de majd hozok receptet is! :)
Most viszont itt az ideje az Adventi készülődésnek, úgyhogy ígérem, hozok mindenféle finomságot ám!