2012. április 27., péntek

Almás pite



Ajjaaajjjj, nagyon rég jártam errefelé, de azért sütöttem ám rendszeresen, csak a bejegyzéseket kell hozzájuk megalkotnom!
Pitét készítettem, méghozzá tegnap, úgyhogy friss süteményhez bizony friss bejegyzés dukál! Pitét sütni egyébként nem egy bonyolult dolog, a lényeg hogy vékony legyen a tésztánk, a töltelékünk pedig finom...na és jó sok, szerintem az én pitém is elbírna még egyszer ennyi almát! (Legközelebb majd kipróbálom 2 kg almával!)
Anyukám rendszeres pitesütő volt, amikor még lelkesen állt a konyhában, mostanában inkább rám sózza ezeket a dolgokat, persze nem mintha bánnám...:)

Hozzávalók 

a tésztához

30 dkg liszt
15 dkg vaj
2 púpozott ek tejföl
csipet só
1 kisebb citrom reszelt héja

kb. 4-5 ek zúzott dió (ami az alsó lapra kerül a töltelék alá)

a tetejére

1 egész tojás felverve

a töltelékhez

1 kg alma reszelve
10 dkg cukor, de ha édesebb az alma, akkor elég kevesebb cukor is!!
pár szem egész szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 kk őrölt fahéj
1 ek házi vaníliás cukor, vagy 1 tasak vaníliás cukor




Folyamat

1. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót és a citromhéjat, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tejfölt és tésztává gyúrjuk. Ha úgy érzékeljük, hogy még nem gyúrható, adjunk hozzá ismét egy kevés tejfölt. A tésztából gombócot formálunk, folpackba csomagoljuk, és legalább fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. (Így könnyen ki tudjuk majd nyújtani.)
2. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, majd a fahéjrúddal, szegfűszeggel, őrölt fahéjjal, kétféle cukorral, addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Mielőtt a tésztára terítenénk a tölteléket, ne felejtsük el előtte kivenni a fahéjrudat és a szegfűszeget!!
3. A dióbeleket összezúzzuk, nekem a legegyszerűbb ezt mozsárban intézni!
4. A tésztát két részre osztjuk, mind a két lapot lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk (az én tepsim jelen esetben 30X20 cm.) Kivajazott, kilisztezett tepsibe leterítjük az egyik kinyújtott lapot, megszórjuk a zúzott dióval, ráhalmozzuk az almás tölteléket, ráhelyezzük a másik lapot is. Tetejét megkenjük tojással, megszúrkáljuk villával, mald előmelegített sütőben, szép aranybarnára sütjük.



(Az alap recept Horváth Ilona, mozzarelli-s ízlésre alakítva!)

Fantasztikusan szép idő van, és lesz is a hosszú hétvégén, sokat voltam kint a szabadban, a fényképezőmasinám is levegőzött rendesen, íme egy kis szösszenet...:)
Szép napos hétvégét!!

ötpettyes..:)

2012. április 10., kedd

Medvehagymás-kacsazsíros rúd goudával



Pillanatok alatt összedobható sós apróság.......amolyan mindenki kedvence.....De beszéljenek helyettem inkább a képek, és jöjjön a recept!! :)

Mediterrán sajtos rúd receptet is találhattok tőlem ITT!






Hozzávalók

Az alap mindig 250 g zsiradék, ami állhat vajból+kacsazsírból, vagy csak kacsazsírból, kinél milyen mennyiség található, aszerint adagoljuk ki a fenti 250 g-ot! 

az én mennyiségem most a következő:

80 g kacsazsír
170 g vaj
3-4 ek reszelt gouda sajt
130 g (kis doboz) natúr joghurt
40 dkg liszt
1-1,5 tk só
3-4 ek aprított medvehagyma

a tetejére

1 egész tojás a kenéshez
kb. 6 ek reszelt gouda sajt

Folyamat

1. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
2. A vajat kockára vágjuk, elmorzsoljuk a liszttel, beledolgozzuk a kacsazsírt is.
3. Hozzáöntjük az aprított medvehagymát, és a reszelt goudát is, majd az egészhez hozzákeverünk egy doboz joghurtot.
4. Lisztezett deszkán gombóccá gyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük egy órára.
5. A gombócot megfelezzük, majd kb. 1 cm vastagra nyújtjuk (sütőlemez formára) és a sütőpapírral bélelt tepsire terítjük. Ha vékonyabbra nyújtjuk, akkor szerintem nem jó, ha zsírral dolgozunk nem baj ha picit 'dundibb'! :)
6. Derelyevágóval kb. 1,5 cm-es csíkokat vágunk, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt goudával.
7. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. A másik tésztagombóccal is így járunk el, két tepsi sajtos rudat süthetünk ebből a mennyiségből!


2012. április 9., hétfő

Epres kocka




Volt a hűtőben eprem, amit még húsvét előtt szereztem, és úgy láttam, pár szem kezdett fonnyadásnak indulni, hát gyorsan cselekedtem. Így születtek ezek az epres kockák, brownie mintára, fehér csokoládéval és mandulával. Szépségversenyt ugyan nem nyerne, de egy tejszínhabbal, vanília fagylalttal vagy esetleg pudinggal gusztusos kis tálalást produkálhatunk! Ha van elfekvőben otthon fonnyadtabb eprünk, amivel már nem nagyon tudunk süteményt dekorálni, mert nem ropogós és friss, akkor egy ilyen gyümölcsös kockában a helye! 
A fehér csokoládé miatt ez egy töményebb és édesebb sütemény a kelleténél, igaz, az eper lágyít rajta egy picikét...viszont a cukor mennyiségéből nyugodtan lecsíphetünk, mert a csokoládé kellőképpen megédesíti a süteményt!
A család egyébként folyamatosan a krémes-epres süteményekkel nyúz, most épp az 'epres kosárkák pudinggal' című fejezetnél tartunk, amióta haza állítottam kb. 30 db jó áron szerzett mini kosárka sütőformával....Természetesen most is ott nyüzsögtek körülöttem, bizony hiába, sem a pudingot, sem a kosárkát nem rántottam elő, és igen, az epret is belesütöttem a piskótába (tudom, ez is főbűn..szerintük!!) de ez az epres sütemény most nem nekik készült....:)




Hozzávalók

200 g fehércsokoládé (szerintem elég 100 g is)
15 dkg vaj
120 g cukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
12 dkg liszt
csipet só
3 egész tojás
300 g eper
3 ek szeletelt mandula
1 citromnak a héja

tálalásnál tejszínhab/vanília puding vagy fagylalt

Folyamat

1. A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztjuk.
2. A tojást a cukrokkal habosra keverjük, belereszeljük a megmosott citromunk héját, hozzáöntjük az olvasztott csokoládés-vajas keveréket, majd belekeverjük az apróra darabolt epret.
3. A liszthez adjuk a csipet sót, a szeletelt mandulát, majd az egészet a csokis masszához öntjük, és jól összekeverjük.
4. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben, kis lángon kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, amikor a teteje már szilárd, akkor jó! (Tűpróbával ellenőrizzük!) Rácsra téve várjuk meg amíg kihűl, majd kockára, ízlés szerint hosszabb téglalapra szeleteljük. Tálalhatjuk pl. fagylalttal/pudinggal/tejszínhabbal..stb.


2012. április 8., vasárnap

Kalács.....kalács.....és még több kalács

Fonott is..foszlós is.....kakaós, mandulás, diós, vagy éppen narancsos, hogy őszinte legyek teljesen mindegy....a lényeg, hogy KALÁCS legyen, aminek mindig szezonja van, legalábbis nálunk egészen biztosan! Előszeretettel fogyasztjuk házi lekvárral megkenve, vagy csak úgy magában, most pedig még jobban főszerepet kap köszönhetően a Húsvétnak, hiszen a sonka mellé is jól jön egy-két szelet kalács.....naná!

Én két kalácsot is sütöttem (igaz, nem a sonka mellé) az egyik narancsos/csokoládés tölteléket kapott, a másik sima csokis lett, a tészta mind a kettőnél ugyanaz, csak az egyiket fontam, a másikat pedig egy hullámos 'kosár'/'briós' formában sütöttem..

Az alap receptet ITT találtam (gingerandtomato.com) amin módosítottam itt-ott. Nagyon jó kis tészta lett, reggelre gyönyörűen megkeltek a kalácsok. A folyamat mind a kettőnél ugyanaz volt, este bekevertem a tésztát, nem kelesztettem, azonnal hűtőbe tettem, majd másnap reggel megformáztam és megsütöttem. Ha még aznap megsütjük, akkor is keleszteni kell legalább 1-2 órán keresztül.




Hozzávalók (4 főre)

narancsos-csokoládés fonott kalácshoz

600 g liszt
150 g cukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
4 egész tojás
100 g szobahőmérsékletű vaj
csipet só
2 narancs reszelt héja
2 narancs husa
1 narancs leve
1 tk őrölt kardamom
50 g fehér csokoládé olvasztva
100 g étcsokoládé apróra kockázva

fél kocka élesztő
kb. 2-3 deci langyos tej
1 kk cukor
1 kk liszt

A tetejére

1 tojássárgája elkeverve egy kevés tejjel
kb. 1 ek jégcukor
kb. 2 ek szeletelt mandula

Folyamat

1. Az élesztőt langyos tejben, egy kevés cukorral és liszttel felfuttatjuk.
2. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős-tejes keveréket, sót, a kétféle cukrot, narancs levét, héját, husát, az őrölt kardamomot, a puha vajat (amit én picit megolvasztottam a fehér csokoládéval), tojásokat, és az apróra darabolt étcsokoládét.
3. Kb. 10 percig dagasztjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk, ha ragad, még adjunk hozzá lisztet, és kézzel gyúrjuk-húzzuk-hajtogassuk, majd párszor ismételjük ezt meg újra.
4. Visszatesszük a gombócot a kilisztezett tálba, majd letakarva, hűtőben, másnap reggelig rá sem nézünk.
5. Reggel újra átgyúrjuk a gombócot, ami láthatóan duplájára kelt, három részre osztjuk, vékonyabb hengert/rudakat formázunk belőlük, és összefonjuk.
6. Kivajazott, lisztezett tepsire tesszük, és még 1 órán át kelesztjük. Sütés előtt megkenjük a tejes-tojássárgájával, megszórjuk a jégcukorral és a szeletelt mandulával, majd alacsony lángon, kb. 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!

És a sima csokoládés kalács..



A sima csokoládés verzióhoz, hagyjuk el a narancsokat, és adjuk hozzá helyette egy nagyobb citrom reszelt héját, ehhez a változathoz csak étcsokoládét tegyünk, és a cukor mennyisége módosult 110 g sima cukorra és 40 g vaníliás cukorra, de nincs jelentősége, elkészíthetjük a fenti változattal is! (150 g cukor + 10 g vaníliás cukor) A tetejére viszont csak jégcukrot szórtam, de itt is változtathatunk kedvünkre!
A fenti mennyiségből két kalács készült.

A formázást Michel Roux könyvében találtam, ő a brióst formázta így meg, és már a könyv áttanulmányozásánál is nagyon tetszett, de akkor még nem volt ilyen 'briós' formám.

Formázás

Az egyik kalácsnak szánt gombócból lecsípünk egy kisebb darabot, a nagyobb darabból labdát formázunk, és a briós forma aljára helyezzük.
Két ujjunkkat a tészta közepébe fúrjuk, és mélyedést nyomunk bele.
A lecsípett darab tésztából hengert formázunk.
Enyhén belisztezzük a középső- és mutatóujjunkat, majd gyengéden lenyomjuk az ovális tésztadarab keskenyebb végét a nagyobb labdába vájt mélyedésbe úgy, hogy a tészta 2/3-át elnyelje, és csak egy kevés látszódjon ki a tetején.
Éles késsel/ollóval kb. 5-6 (3 cm mély) bevágást ejtünk a külső tésztakarikán.

Minden Kedves Olvasómnak Kellemes Húsvéti Ünnepeket, ízletes sonkát és kalácsot kívánok!

2012. április 1., vasárnap

Medvehagymás pogácsa ricottával



Még mindig medvehagyma....most épp pogácsában, amibe különben is kötelező időnként medvehagymát tenni...szerintem! Ízlés szerint, többet vagy kevesebbet. Én most még óvatosan bántam vele, mert nem tudtam milyen lesz a fogadtatás, de legközelebb azt hiszem bátrabban aprítom azokat a leveleket!
Igazi pehelykönnyű pogik születtek, méghozzá ricottával, a tészta gyönyörűen megkelt, így a gombóc egyik felét egy hirtelen ötlettel lefagyasztottam, gondoltam jó lesz ínségesebb időkre, amikor sürgősen pogácsára vágynék, minimális energia hozzáadásával, ami a szaggatásban, sütésben, és azonnali elfogyasztásban ki is merül, a másik feléből pedig két tepsire való pogácsát sütöttem, kb. 40 darabot.





Hozzávalók

50 dkg liszt
kb. fél-1 ek só (aki sósabban szereti, tegyen még hozzá sót)
25 dkg margarin
1 tojássárgája
2 dl tejföl

3 dkg élesztő
kb. fél-1 dl langyos tej
csipet cukor
csipet liszt

25 dkg ricotta
3-4 ek aprított medvehagyma
kevés só

1 tojás a kenéshez

Folyamat

Az élesztőt a langyos tejjel, egy csipetnyi cukor és liszt társaságában felfuttatjuk.
A margarint a liszttel elmorzsoljuk. A ricottát az aprított medvehagymával egy tálba tesszük, sózzuk, összekeverjük, a végén kóstoljuk meg, majd dolgozzuk alaposan össze a liszttel, öntsük hozzá az élesztőt, adjuk hozzá a tojássárgáját, sót, tejfölt és az egészet gyúrjuk át. Ha ragadna a tészta, adjunk még hozzá lisztet, hogy gyúrható állapotban legyen.
Egy óráig langyos helyen kelesztjük, majd lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsákat szaggatunk, a tetejét tojással megkenjük, és sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (kb. 15-20 perc)