2011. december 27., kedd

Diós Bejgli

 





Avagy klasszikus nagyi-féle tészta, modern töltelékkel...
Anyukám ütött-kopott, apró cetlikkel és fecnikkel agyonragasztott házi szakácskönyvében az egyik oldalon ez áll....'Nagyi féle bejgli'...Amikor még nagyi velünk volt és nagyszerűen sütött-főzött (mint általában a nagyik) akkor én még a konyhát igencsak messziről elkerültem......nagyon bánt, hogy nincsen több receptünk tőle...most nagyon gazdagnak érezhetném magam, olyan nagy kincs lehetne a birtokomban....

Így tehát az egyetlen megörökölt receptem tőle ez a bejgli, nem volt kérdés, meg kellett sütnöm...a töltelék az nem nagyi-féle, azt én 'misztifikáltam' túl, naná, hogy mindenki lehurrogott a családban, hogy miért nem tudok hagyományos bejglit sütni, minek bonyolítom, aztán persze mindenki a narancsosért nyúlt...:)
Tisztában vagyok vele, hogy mostanra már túl vagytok a bejgli okozta sokkon, hiszen mi is elfogyasztottunk egy kisebb mennyiséget...mindenkinek a fülén jön ki, de azért remélem nem bánjátok ezt a bejegyzést..

Íme a hozzávalók
2 rúdhoz

Tészta

50 dkg liszt
10 dkg margarin (olvasztott)
1 egész tojás
1 csapott ek cukor
1 csipet só
annyi langyos tej, amennyit felvesz a tésztánk

Kenéshez

1 tojássárgája

Kovász

1 kis kocka élesztő fele
kb. 2 deci langyos (nem forró!) tej
1 kk cukor
1 kk liszt

Töltelék 1

kb. 25-30 dkg darált dió
80 g porcukor
1,5 ek narancsvirágvíz/vagy narancs leve
1 narancs reszelt héja

Töltelék 2

kb. 25-30 dkg darált dió
80 g porcukor
50 g vegyes aszalt gyümölcs
1 citrom héja
kevés langyos tej


Folyamat

Elkészítjük a kovászt: langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, cukrot és meleg helyen, pár percre letakarjuk, megvárjuk amíg felfut.
A lisztet az egész tojással, a kovásszal, sóval összekeverjük.
Dagasztás közben apránként adagoljuk a tésztához az olvasztott margarint, és minden adagolás előtt alaposan gyúrjuk el a tésztával.
Addig dagasszuk, amíg elválik az edény falától, ha kemény a tészta, kevés tejjel lágyítsunk rajta.
Legalább 1 órán át kelesszük, addig elkészíthetjük a tölteléket.
A diót ledaráljuk, ízesítjük a porcukorral, kettéosztjuk. Az egyik diós részt a tejjel, citrom héjával és az apróra darabolt aszalt gyümölcsökkel összefőzzük.
A másik diós részt a narancsvirágvízzel és a narancshéjjal főzzük pár perc alatt össze.
Ha megkelt a tésztánk, két részre osztjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, villával megszúrkáljuk az oldalát pár helyen (hogy ne repedjen fel) megkenjük a tojássárgájával, és előmelegített sütőben, lisztezett/vajazott tepsin kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A tetejét diódarabokkal díszíthetjük.



2011. december 26., hétfő

Vaníliás cukor






Telis-tele vagyok képekkel és receptekkel amiket szép sorjában, ahogy időm engedi, kezdem majd feltölteni az oldalra, addig is egy kis gasztro ajándék házilag!
Hogy mire nem jó a szomszéd régi kerítése?? Tökéletes fotó háttér, most határozottan ez a kedvenc, remélem nem baj, hogy ilyen sok fénykép készült...

Úgy döntöttem, eljött az ideje a vaníliás cukor házi előállításának! Miközben készült, na már akkor megállapítottam, hogy a boltihoz valóban nem sok köze van....hogy pontosítsak, csak névrokonok!  Hogy miért is vártam az elkészítésével eddig, azt magam sem tudom, miközben (azt hiszem nem meglepő) állandó szereplő a konyhai ténykedéseimben!
Az elkészítése nem tart tovább pár percnél és ha nincsen robotgépünk, akkor csak összedobjuk a két alkotóelemet, és tölthetjük is az üvegbe! A robotgép segítségével tetszőleges finomságúra tudjuk őrölni az egészet!
Tényleg érdemes elkészíteni, és akkor nem kell többet a tasakos vanilin cukrot vásárolni..bármihez is tegyétek ezután, garantáltan sokkal finomabb lesz! Igaz, hogy a saját készítésűnek a hátoldalán nem találhatóak képes receptek, de ez talán elhanyagolható. :)

Hozzávalók

50 dkg kristálycukor
2 rúd vanília

Folyamat

A vaníliarudakat feldaraboljuk és a kristálycukor társaságában a robotgépbe tesszük. Többször is átpörgetjük a hozzávalókat. Tetszés szerint alakíthatjuk az állagát, attól függően mennyire szeretnénk puha, finom hatást elérni.
Hamuszürke, nagyon intenzív vaníliás cukrot készíthetünk így, amit egy befőttes üvegben vagy egy jól záródó üvegben tárolhatunk a polcon.
Ha pár hét múlva egy sütés alkalmával elővesszük, na akkor az igazi, ugyanis az eltelt idő csak jót tesz neki!! A vaníliarúd szépen bedolgozza magát az üvegcsében és teljesen átveszi a hatalmat a cukor felett....



2011. december 24., szombat

Már csak egyet alszunk.....



Finomságokkal teli Vidám, Boldog, Fehér Karácsonyt Kívánok minden kedves Olvasómnak, bloggereknek/bloggerináknak! Kívánom, hogy vidám 'csevejtől' legyen hangos és zajos az ünnepi asztal, vagy inkább csendes a finomabbnál finomabb falatoktól??....nem is tudom...
Illatozzon a mézeskalács, daráljuk azt a mákot, hintsük porcukorral a linzereket...és nyújtsunk, szaggassunk, gyúrjunk, süssünk!! 
Hoppáá, nemsokára megvan a 10.000 oldalmegjelenítés az oldalon, köszönöm Mindenkinek aki bekukkant hozzám időnként, gyertek továbbra is, nagyon örülök neki!!
A fényképeket ma készítettem, egy biztos, békésebbek, mint ami jelenleg a konyhámban zajlik!
Nincs mese, mostmár tényleg nyakunkon az ünnep, bejglit elrejteni, mézeskalácsokat eldobozolni.....maradjon ám holnapra is!!!! :)

 



2011. december 18., vasárnap

Gyömbéres banándzsem



Szeretek a könyvesboltban nézelődni, mindenféle jó kis olvasmány után kutatva, a blog óta pedig sűrűbben keresgélem a főzős témájú könyveket is. Egy ilyen túra alkalmával akadt a kezembe ez a remek kis könyv Ajándékok a konyhából (Alexandra Kiadó). Pont nekem való, mindenféle házi készítésű finomság található benne. Külön örülök az Ecetek, olajok és fűszeres szószok fejezetnek, egyszerűen szuper!

Ez a finom dzsem is ebben a könyvben található, én egy icipicit módosítottam rajta, a cukrot inkább mézzel helyettesítettem és most a dzsemfixet sem igényeltem. Annyira ízlett, hogy ezentúl kedvenc téli csemege nálunk!! A végén egy picit pürésítettem rajta botmixerrel, de az is elhanyagolható. Pillanatok alatt elkészül, aztán már kenhetjük is egy jó kis puha kalácsra...

Hozzávalók
két (kb. 2,5 decis) üveghez

1 kg érettebb banán
50 g gyömbér
2 ek citromlé
1 tasak vaníliás cukor
2 ek méz

Folyamat

A banánt pucoljuk meg és vágjuk fel kis darabokra. Citromlével, vaníliás cukorral főzzük egy picit egy edényben, majd adjuk hozzá a finomra reszelt gyömbért a mézzel együtt.
Főzzük még pár percig, a keletkező habot merőkanállal szedjük le a tetejéről.
Igény szerint botmixerrel még pürésíhetünk rajta.
A lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, amiket előtte már alaposan kifőztünk, majd 5 percre állítsuk fejtetőre.


2011. december 7., szerda

Diós linzer fűszeres meggyel


Nemrég került megrendezésre a 2. Magyar Ízek Kézműves Vására. Több mint 120 kiállító fantasztikus termékeit kóstolhatta és vásárolhatta meg a nagyérdemű, kézműves csokoládék, édességek, mézek és lekvárok, szörpök, hústermékek, fűszerek, pálinkák, borok és még rengeteg finomság volt megtalálható a palettán. Természetesen nekem is sikerült egy kisebb csomaggal hazasétálnom, vásároltam ajándékba pálinkát és csokoládét, fűszereket, egy tálca rétest, lekvárt, szörpöt, és összeválogattam pár igazi csemegének számító sajtkülönlegességet....mindeközben kóstoltam ezerrel, ugyebár.....Úgy kezdtem, hogy a megérkezésem után pár perccel kínált csemege kolbikarikát, egy nyelet csipkebogyó borral öblítettem le....:)
Az állagát tekintve sűrűbb, fűszeres rumos meggylekvárt is a vásáron szereztem, tökéletes volt a diós linzerem megtöltésére!

Hozzávalók
kb. 40 db linzerhez 
 
23 dkg liszt és egy kevés a munkafelületre
15 dkg vaj kis darabokra vágva
10 dkg cukor
kb. 3 marék mozsárban őrölt dió (nincs diódarálóm, szerencsére mozsaram van, én már nem tudnék meglenni nélküle)
kb. 3 ek lekvár (nálam most meggy, de sárgabarackkal is isteni ám)
1 tasak vaníliás cukor
1 tk vaníliaaroma (és egy kevés még, ha nem állna össze a linzer tésztánk)

Folyamat

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük az őrölt dióval. Hozzáadjuk a vajat, és kézzel morzsásra gyúrjuk. Belekeverjük a kétféle cukrot és a vaníliaaromát, majd sűrű tésztává dolgozzuk.
A tésztát lisztezett deszkán kb. fél/1 cm vastagságúra nyújtjuk, és virágos/sima kerek..stb kiszúróval kiszaggatjuk.
Kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a korongokat.
Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A kihűlt korongok felét megkenjük lekvárral, majd összetapasztjuk a lekvár nélküli korongokkal, tálalás előtt meghinthetjük porcukorral.

Kb. 40 db linzerünk lesz ebből a mennyiségből, de ez persze attól is függ, milyen vastagságúra nyújtjuk a tésztát.