2011. október 17., hétfő

Alma és fahéj egy batyuban



Először is, az olvasóimnak szeretném üzenni, akik hétről-hétre megtisztelnek azzal, hogy bekukkantanak a blogomra (még inaktív időszakban is) hogy szeretném rendszerezni a receptjeimet kategóriák szerint, hogy könnyebb legyen az oldalon a keresgélés....és jó lenne elindítani egy diavetítést is, a már meglévő receptek fotóiból....hmm...azt hiszem, nem úszom meg a külső segítséget.

Valamint, a www.makacskakonyhaja.blogspot.com szerzőjének, Katinak üzenném, hogy valamiért nem tudok az oldalán üzenetet hagyni, pedig többször is próbálkoztam, nem tudom mi lehet a gond...innen üzenem, hogy a kerámia sütőedény gyönyörűűűűszép, és hogyha ilyen kincseket lehet találni a marosvásárhelyi ócskáson, akkor oda én is szívesen beszabadulnék!! :)

A kis kitérő után, jöhet a batyu. Szerintem igazi lélekmelegítő egy álmos reggelen. Az alma és a fahéj mindig nyerő együtt, imádom az illatát, nekem az egyik nagy kedvencem, diót is terveztem még a töltelékhez, de végül kimaradt, mert kifelejtettem...:(




Hozzávalók (kb. 20 golyóbishoz, ami függ attól is, ki mennyire nyújtja vékonyra a tésztát) 

A kelt tésztához

250 ml tej
40 g friss élesztő
100 g kristálycukor
100 g vaj
600 g finomliszt
csipet só
2 db tojás
1 tasak vaníliás cukor

A töltelékhez

3 közepes alma
1 tasak vaníliás cukor
2 ek citromlé
1 rúd fahéj
1 kk őrölt fahéj
1 csomag (80 g) főzés nélküli vaníliaízű krémpuding fele
2,5 dl tej

porcukor a tetejére

Folyamat

A tejet langyosítsuk meg. Keverjünk 4 evőkanálnyit az elmorzsolt élesztőhöz, 1 teáskanál cukorral együtt. Tegyük meleg helyre és hagyjuk felfutni, majd dolgozzuk össze a liszttel, a megolvasztott vaj felével, a maradék cukorral és tejjel, valamint a vaníliás cukorral, sóval és a tojással. Hagyjuk kelni kb. 40 percig.

Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd egy lábasban a citromlével, vaníliás cukorral, fahéjrúddal és az őrölt fahéjjal összerottyantjuk, a fahéjrudat ha elkészült, eltávolítjuk.
A vaníliaízű pudingpor felét a hátoldalon található leírás szerint, hideg tejjel krémesre keverjük, majd a kihűlt almás masszához keverjük.

A tésztát enyhén lisztezett deszkán, kb. 5 mm vékonyra nyújtjuk, és kb. 10X10 cm-es négyzeteket vágunk. A maradék tésztát újragyúrjuk és nyújtjuk. Mindegyik négyzetre kb. fél evőkanálnyi almás masszát szedünk. Hajtsuk a töltelékre a tészta sarkait, nyomjuk össze, és formáljunk belőle golyót. Vigyázzunk, mert ha sok tölteléket pakolunk a tésztára, akkor nem tudjuk majd becsomagolni a tésztába!
Kenjük meg őket a maradék vajjal, és helyezzük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
Pihentessük még 15 percig, majd előmelegített sütőben, süssük alacsony lángon kb. 20-30 percig.
Porcukorral megszórva tálaljuk és még langyosan elfogyasztjuk, mert úgy a legfinomabb!!

Ötletadó - Blikk Nők 100 recept
(Ott más töltelékkel)

Körtés tarte mascarponéval




Már régóta terveztem, hogy összehozom a körtét a mascarponéval....jól tettem, annyira harmonizálnak egymással! Bár a mascarponéhoz elég sok minden passzentol ugyebár.... A süteményt a 'lágy és könnyed' ízvilág jellemzi, nem erőteljes, a tészta is nagyon minimális, egyértelműen a krémes-körtés egyveleg dominál. 
Van egy nagyon jó omlós tészta receptem, most is ezt használtam, a többi meg jött magától...

Hozzávalók kb. 12 szelethez
27X27 cm-es formához

Az omlós tésztához

200 g liszt
40 g barna cukor
150 g margarin
1 tojássárgája
1 ek hideg víz

A tetejére

250 g mascarpone
kb. 2-3 tasak vaníliás cukor (ízlés szerint)
200 ml habtejszín
díszítésnek étcsokoládé forgács

Töltelék

4-5 szem közepes körte
1 tasak vaníliás cukor
2 ek citromlé
1 tábla (100 g) fehércsokoládénak a fele (50 g)
3-4 egész kardamom



Folyamat

A tészta
Az omlós tésztához összekeverjük a lisztet a cukorral. Hozzáadjuk a feldarabolt vajat, a tojássárgáját és 1 evőkanál hideg vizet. Késsel morzsákra vágjuk az alapanyagokat, majd gyors kézmozdulattal tésztát gyúrunk. (Ha nem állna össze, akkor még adjunk hozzá vizet).
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát (kb. 29 cm)
A tésztával kibéleljük a (kivajazott) quiche/tarte formát (27 cm), a széleket felnyomkodjuk. Villával többször megszúrkáljuk a tésztát, majd 30 percig hűvös helyen pihentetjük.
Előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.

A töltelék

A töltelékhez megmossuk, meghámozzuk majd kockára vágjuk a körtét. A citromlével, vaníliás cukorral és a kardamommal feltesszük pár percre főni, majd hozzáadjuk a felkockázott fehér csokoládét és olvadásig kevergetjük. Félretesszük a körtés-fehércsokis masszát hűlni, a kardamomot eltávolítjuk belőle.
A mascarponét beízesítjük a vaníliás cukorral, a habtejszínt felverjük, majd hozzáadjuk a mascarponéhoz.
A kihűlt tésztát beborítjuk a körtés krémmel, ráterítjük a mascarponés krémet, a tetejét megszórjuk csokoládé forgáccsal, és hűtőbe tesszük legalább 2 órára.




2011. október 14., péntek

Pizza Margherita...pizzát sütni jó dolog!




Frissítettem a képeket......

Pizzára, azaz bejegyzésre fel! Utolsó bejegyzésemkor még javában tombolt a nyár, most meg érkezik lassan a melengető krémlevesek, forró csokik ideje. Meg sem nézem, mikor volt az utolsó recept megosztásom, a gyenge teljesítményem semmiképpen sem azt jelenti, hogy abbahagynám a blogolást, de nem ám! Mindösszesen csak arról van szó, hogy az idén még kétlaki vándorként élem az életem, és emiatt nincs állandó táborhelyem. A kellékeim, kütyüjeim pedig csak az egyik állomáson találhatóak.



A Pizza.....

Ha van egy jó tésztánk, van egy jó pizzánk....ha sikerül lágy tésztát gyúrnunk, és miért is ne sikerülne??!!...akkor nagy baj nem lehet! Langyos vízzel/vagy tejjel, ha szükséges, akkor liszttel remekül tudunk a tészta állagán javítani, egy kicsit rásegíteni, úgyhogy elrontani nem nagyon lehet!
Ha egyszer ráéreztünk a pizzasütésre, az aprócska titokra, akkor szép lassan észrevesszük, hogy egyre ritkábban rendelünk majd pizzát, mert a házi készítésű, sokkal de sokkal finomabb!! Elkezdünk pizzát sütni, azután szép lassan rutinná válik, sütjük este, sütjük barátoknak, sütjük csak úgy, magunknak...kelesztjük...formázzuk...pakoljuk rá a feltétet..mikor milyet, ez már csak ízlés kérdése!

Ha baráti összejövetelt tervezünk, akkor pl. ideális vendégváró lehet a pizza...ilyenkor készíthetünk mini pizzákat (500 g lisztből) és mindenki kedve szerint rádobálhatja a feltétet!

A pizzához salátát is fogyaszthatunk, mi rendszeresen így teszünk...próbáljátok ki!!
Ha nem a klasszikus (margherita) pizzát készítem, akkor a mozzarellát mindig a többi feltét előtt pakolom fel és csak azután következik a gomba/sonka stb., így átsülhet minden hozzávaló.
A pizzát készíthetjük instant (por) és friss élesztővel is!! Ugyanez igaz a paradicsomszószra is, ha magunk készítjük friss paradicsomból, az a legfinomabb, ugyanakkor kapható itthon nagyon sok kiváló sűrített paradicsomszósz, mint pl. Mutti, Parioli vagy Cirio..stb. ezek csak sót és paradicsomot tartalmaznak, ízesített szószt nem szoktam vásárolni, mert fokhagymával és némi fűszerrel mi magunk is beízesíthetjük, és szerintem finomabb is!!

Pizzakrém nálam nem nyert, sem ketchup, sajtból is csak mozzarella vagy pizza mozzarella, a lisztből legtöbbször búzalisztet használok, időnként veszek 00-ás búzalisztet (pl. Moulino Bianco-t vagy Barilla-t).

Hozzávalók a tésztához

500 g liszt (ezt a mennyiséget mostanra lecsökkentettem kb. 350 g lisztre, azért, mert 'vékonytésztás' a pizzám, így bőven elég ez az adag)
2 ek olívaolaj
kb. fél ek só (ne púpozott, ha elsózzuk, az nem olyan jó)

1 kis kocka (50 g) élesztő fele
kb. 1-1,5 deci langyos tej/vagy víz
pici cukor

Feltét

2 tasak 100 g-os mozzarella
1 konzerv kockázott/darabolt paradicsomszósz/vagy sűrített paradicsompüré (most Parioli/400g-os)
1 ducibb gerezd fokhagyma
szárított oreganó
friss bazsalikom a szószhoz és a tetejére
parmezán forgács a tetejére
kb. 2-3 ek olívaolaj szintén a tetejére
és fekete olajbogyó, ízlés szerint



Folyamat

A tejet meglangyosítjuk egy kevés cukorral, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és meleg helyen lefedve pár perc alatt felfuttatjuk.
Egy tálban a lisztet a cukorral, sóval elkeverjük, adjuk hozzá az olívaolajat, és adagoljuk hozzá az élesztős tejet fokozatosan, hogy könnyű tésztát gyúrjunk. Ha szükséges, akkor még langyos vízzel lágyíthatunk rajta, ha pedig túl ragacsos a tésztánk, lisztezzük!
Meleg helyen letakarva, vagy kelesztőtálban, legalább 1 órán át kelesztjük.
Közben elkészítjük a szószt: egy lábasban olívaolajat forrósítunk és a vékonyra szeletelt fokhagymát megpirítjuk. Ráöntjük a paradicsomszószt, adhatunk hozzá egy nagyon kevés cukrot, de nem szükséges. Friss bazsalikommal/oreganóval forraljunk rajta egyet, majd húzzuk félre.
A megkelt tésztát osszuk két részre, majd lisztezett deszkán nyújtsuk sütőlemez méretűre/vagy kerekre, a kezünkkel is nyújthatjuk, mint pl. ahogy egy lángost formáznánk! Én általában a pizzát vékonyra szoktam nyújtani, de ízlés szerint készíthetünk akár vastagabb tésztájú pizzát, akkor nem kell két részre osztanunk a tésztagombócot!
Megkenjük a paradicsomszósszal, megpakoljuk a felkarikázott mozzarellával, megszórjuk egy kevés oreganóval, és olajbogyóval, meglocsoljuk olívaolajjal és előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.
Ha megsült a pizza, a tetejét megszórjuk friss bazsalikommal és parmezánnal. (Friss bazsalikomom sajnos nem volt itthon, csak fagyasztott, az is már nagyon a végét járja, minden évben beszerzek vagy 4-5 friss növényt cserepestől, kertbe is ültetek belőle, és a pizzán sem szoktam spórolni vele! Ti se tegyétek, tetszés szerint szórjátok a pizzára, ne sajnáljátok, fantasztikus az illata, az íze, elképzelhetetlen nélküle a pizza!

Sütésnél vigyázzunk, hogy ne süssük túl, ha már pirul a széle akkor jó, mert különben nagyon száraz lesz.

A pizzához készíthetünk egy fűszeres pizzaolajat is, nagyon hamar megvan, és isteni finom, ha rálocsoljuk a pizzánkra, a receptet ITT találjátok!