Epres szelet
Mi mást is készíthetnék az én Drága Anyukámnak Anyák Napjára, mint egy krémes-epres-habos csodát, aminek az a sorsa, hogy bizony a krém kellő hűtése után hipergyorsan elfogyjon! A receptet egy kivágott újság cetlijén találtam meg, ott ribizlivel szerepel és zselatinnal, ami nekem most nem volt a kamrámban, így habfixálóval pótoltam. Egy picit megijedtem, hogy nem fogom tudni szépen szeletelni, és az egész krém lefolyik a piskóta oldalán, de a hűtőben eltöltött pár óra kifejezetten jót tett neki, a krém is kellőképp megdermedt, fogyasztásra készen állt....hogy pontosan fejezzem ki magam.
A piskótát még feldobtam egy kis citromhéjjal, no és a krém.....könnyű lett, és szokás szerint megint extrán habosra sikeredett....
Pillanatok alatt elkészíthető, bármilyen gyümölccsel kombinálható, nincs is más dolgunk, mint elszaladni az éppen aktuális szezonális gyümölcsért a zöldségeshez!
A sütemény vészhelyzetekre is ideális, mikor nagyon gyorsan produkálni kéne valami finomságot, lehetőleg olyasmit, aminek az elkészítése nem igényel órákat és különösebb macerát!
Hozzávalók
a piskótához
3 egész tojás
6 dkg cukor
1 ek házi vaníliás cukor/vagy 1 tasak vaníliás cukor
6 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
a krémhez
15 dkg eper
140 g natúr joghurt (kis doboz)
10 dkg porcukor
10 g habfixáló (vagy 1 csomag zselatinfix)
400 ml habtejszín (eredetileg 300 ml, az is bőven elég)
Folyamat
A piskóta elkészítése
A tojássárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük, belereszeljük a citrom héját.
Egy másik tálban a fehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a cukros tojássárgába.
Hozzá szitáljuk lisztet, majd egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tepsi méretétől függően lesz vastagabb vagy vékonyabb a piskótánk. (Eredetileg 30X10 cm-es téglalapot kell kennünk egy nagyobb tepsire, de nekem volt akkora méretű tepsim, így én belekanalaztam a tésztát.)
A piskótát kb. 10-15 percig süssük, amíg szép aranybarna nem lesz. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, tűpróbával ellenőrizhetjük!
Várjuk meg míg kihűl, majd fordítsuk meg a piskótát, és óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt.
A krém elkészítése
A megmosott epret kockázzuk apró darabokra, majd szórjuk a joghurtos krémbe.
A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá (abban az esetben használjuk a habfixálót, ha nem zselatinnal készítjük!) és kanalazzuk a krémhez.
A piskótát kenjük meg a krémmel, és hűtőben pihentessük fogyasztásig, de legalább fél óráig!
Pár szelet eperrel, és mandula forgáccsal is díszíthetjük! Kockázzuk, vagy téglalap alakú szeletekre is vághatjuk.
Megjegyzések
Igazi Anyák napi édes kényeztetés :)