Szaloncukor II. házi marcipánnal
Őrölt mandula + porcukor = marcipán
Az egész szaloncukrosdi Dolce Vitánál kezdődött, az ő blogján ismerkedtem a házi szaloncukor készítés rejtelmeivel...érdemes nála a bejegyzésnél található bevezetőt elolvasni, és karácsony közeledtével megfordítani egy-két bolti szaloncukros dobozt és megtekinteni valójában mennyi cukor/marcipán és egyéb 'kiegészítő' lelhető fel benne!!
A bejegyzést ITT találjátok!
kb. 23/24 db nagyobb szaloncukorhoz (ha picire formázzuk, még több lesz belőle)
20 dkg őrölt mandula
10 dkg porcukor
Ez az alap sima marcipán, azután ízesíthetjük tetszés szerint!
Én így ízesítettem:
2 mk házi vaníliás cukor
(az elkészítését ITT olvashatjátok)
1 tk fahéj
1 narancs reszelt héja
1 ek narancsvirág víz, nagyon különleges aromát ad mindennek amihez hozzáadjuk (én bioboltban vettem egy pici üveggel) ajánlom kipróbálásra!
+ pár csepp víz és ízlés szerint még narancsvirág víz hogy gyúrható masszát kapjunk
kb. 110 g jó minőségű étcsokoládé, minimum 60%-tól indítva felfelé, magasabb kakaótartalmú csokoládéval sokkal jobb bevonni mindent, létezik 90%-os étcsokoládé is!
Folyamat
1. A mandulát aprító segítségével megőröljük, hozzáadjuk a porcukrot és a többi hozzávalókat.
2. Gombócot gyúrunk belőle, majd fóliába tekerve a hűtőszekrénybe tesszük egy órára.
3. Az elkészült házi marcipánból szaloncukrot formázunk, gőz fölött (alacsony lángon) megolvasztjuk az étcsokoládét és villa segítségével meghempergetjük a formát a csokoládéban.
4. Selyempapírra/sütőpapírra tesszük őket, és izlés szerint a még meleg csokira reszelt narancshéjat, csokoládécseppet, mandulát..stb tehetünk díszítésnek.
5. Hideg helyre tesszük, és ha megdermedt a csokoládé, már csomagolhatjuk is!
A marcipán alapot Vrábel Krisztina: Főzd magad! nemrég megjelent könyvéből merítettem. Igazi jó kis olvasmány, nem nevezném hagyományos szakácskönyvnek, sokkal inkább gondolom, hogy nagyon jó alap és útmutató némely házilag elkészítendő dologhoz, olyan csemegékkel mint a házi mascarpone, házi vaj, házi fűszersók, diókrém...hogy csak párat említsek...
Megjegyzések
Én még mindig nem szántam rá magam, nagyon nem szeretem a mandulát tisztítani meg darálni.