Ricottás penne spenóttal


Az első tejszínes tésztám pár hete elrontottam! Egy könyvből néztem ki a receptet és szó szerint mindent beletettem amit írtak (így utólag belátom nem kellett volna)...ugyanis már menet közben sem volt bíztató a dolog, de akkor még reménykedik az ember lánya....ugyebár! Ha nem gond, inkább nem próbálom semmihez sem hasonlítani a végeredményt..:)
Nos, ilyenkor a következő történik: miután egész nap készítem magam a tejszínes 'pasztára', amiről kiderül hogy fogyasztásra alkalmatlan, akkor a kudarccal teli lelkemből már csak egy gyors szendvicsre futja.....


Második próbálkozásom már jobbnak bizonyul...kinézetre szószos, non plus ultraként pedig még ehető is. :) Recept sem ugyanaz, természetesen. Tészták-ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre c. könyvben bukkantam rá. Igazi könnyed ebéd, nagyon hamar elkészíthető.

Hozzávalók
4 személyre

350 g penne
olívaolaj
1 csokor frissen aprított petrezselyem
2 marék őrölt mandula
250 g ricotta
kevéske kékpenészes sajt morzsolva
csipetnyi frissen őrölt szerecsendió
150 g créme fraiche vagy tejszín
só és bors
125 ml tyúkalaplé (ezt kihagytam)
fenyőmag a díszítéshez
40 dkg spenótlevél
2 zúzott duci gerezd fokhagyma
parmezán tálaláskor

Ha szeretnénk hogy krémesebb legyen a szósz, csökkentsük a ricottát 125 g-ra és adjunk hozzá több tejszínt.


Folyamat

Nagy fazékban forraljuk fel az olívaolajjal a sós vizet, főzzük meg (ne túl puhára) benne a pennét.
A tésztát szűrjük le, tegyük vissza a fazékba, keverjük össze olívaolajjal és a petrezselyemmel, s tartsuk melegen. Az olívaolajat vajjal is helyettesíthetjük. (kb. 2-3 ek vaj kell hozzá)


A spenótot alaposan mossuk meg, távolítsuk el a szárát, daraboljuk fel és a zúzott fokhagymával együtt egy serpenyőben fonnyasszuk pár percig.
A szószhoz alacsony tűz fölött keverjük krémes szósszá a mandulát, a ricottát, a kékpenészes sajtot, a szerecsendiót, és a créme fraiche-t. Adjunk hozzá olívaolajat, ízesítsük sóval és borssal. A végén keverjük hozzá a fonnyasztott spenótot.
A pennét tegyük egy tálba, öntsük rá a szószt, és jól keverjük össze. Szórjuk meg fenyőmaggal, díszítsük  ízlés szerint petrezselyemmel, és tálaljuk melegen. A tetejét szórjuk meg parmezánnal.


Megjegyzések

Amit megkóstolnátok a héten...