2014. február 3., hétfő

Spekulatius




Minden évben sütök ilyen kekszet, a téli időszakom meghatározó ropogtatni valója, decemberben pedig egyszerűen kötelező!
Az a helyzet, hogy én nem igazán rajongok a mézeskalácsért, itt-ott elcsípek pár darabot, de ennyiben ki is merül a dolog, nálam a befutó, ez a ropogós fűszeres keksz, amit mandulával és dióval is szoktam készíteni. Most dió került a tésztájába.
Jól záródó fémdobozban szoktam tárolni, persze nem sokáig, napok alatt elfogy, nálam tea, a többieknél egy pohár tej kíséretében. Amikor kinyitjuk a dobozt, hogy újabb kekszet csenjünk, a doboz fölé hajolva fűszerektől illatos kekszhalom fogad....egyszerűen imádom!
Én spekulatius fűszerkeveréket használok, amit bioboltban szoktam beszerezni, de külön is hozzátehetjük a fűszereket, őrölt fahéjat, kardamomot, szegfűszeget, vagy esetleg csillagánizst...




hozzávalók

100 g puha vaj
110 g lágy sötétbarna nádcukor
1 tojás
250 g liszt
3 tk spekulatius fűszerkeverék
60 g dió darálva
1 tk sütőpor

A puha vajat a cukorral és a tojással keverjük habosra
A lisztet szitáljuk egy tálba a sütőporral együtt, keverjük bele a spekulatius fűszert, és a darált diót, majd adjuk a vajas elegyhez
Dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd a gombócot alufóliába csomagolva tegyük pár órára hűtőszekrénybe
Két sütőpapír között nyújtsuk kb. fél centisre, de nyújthatjuk még vékonyabbra is, kb. 2 mm-re
Szaggassuk ki, béleljük ki a sütőlemezt sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal, és süssük a kekszeket kb. 15 percig
Tároljuk fémdobozban