2014. január 26., vasárnap

Mogyorós kekszek karamellel töltve



Van egy nagyon jó kis keksz receptem, gyakran sütöm, és általában mindig ilyen pici kis golyóbisokat formázok a tésztából, amit azután lekvárral töltök meg. Könnyű, omlós kekszem lesz, tekintélyes mennyiséggel.....
Egy ideje már izgatta a fantáziámat a házi karamell készítés, amit kekszbe szerettem volna tölteni (első körben)....például, ilyen omlós golyóbisokba, körbe-körbe díszítve egy kis darabolt pirított földimogyoróval........

A lekváros változathoz katt ide!

A házi karamellszószról annyit, hogy az első receptet egy külföldi blogon találtam, és sikerült a konyhát pár perc alatt füstbe temetni, egyébként nem a recepttel lehetett a gond, hanem velem, meg a gyatra angollal........Gyorsan át is eveztem hazai pályára, és Praliné Zsuzsitól szereztem meg az ehető változatot, amiért örök hálám, mert az odaégett szósz után a család leírt karamell ügyben....Második körben már minden hozzávalót odakészítettem, ahogy Zsuzsi tanácsolta, és pikk-pakk elkészült a karamellszósz!!




hozzávalók

20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
pár csepp narancsolaj/helyettesíthetjük aromával, vagy friss narancs levével
2 tojássárga
30 dkg liszt

1 tojásfehérje
150-200 g pirított, darált földimogyoró

a töltelékhez karamellszósz

A vajat a porcukorral, narancsolajjal habosra keverjük
Hozzáadjuk a tojássárgáját, alaposan elkeverjük
Hozzászitáljuk a lisztet is, és az egészet fakanállal/ vagy a kezünkkel kidolgozzuk
Lágyabb masszát kapunk

Régen nem szerettem a szilikonos dolgokat, de nemrég megajándékoztak egy szilikon sütőlappal, és az a helyzet, hogy teljesen hozzászoktam, kekszekhez most már rendszeresen ezt használom!

Szóval, béleljünk ki egy sütőlemezt sütőpapírral/vagy szilikon sütőlappal, és a tésztából kisebb darabokat lecsípve, formázzunk golyókat, fektessük a sütőlemezre, és mindegyik golyó közepébe, nyomjunk mélyedést, pl. az ujjunkkal, vagy egy fakanál nyelével.
Vigyázzunk, hogy ne lukasszuk ki a tészta alját, csak egy kis mélyedést formázzunk, hogy majd megtölthessük a kekszeket!
Kenjük meg őket a felvert tojásfehérjével, majd forgassuk bele az aprított földimogyoróba
Előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt süssük meg
Ha kihűltek, töltsük meg a karamellszósszal!
Jól záródó fémdobozban, selyempapírral elválasztva tárolhatjuk!

Ha lekvárosat készítünk, töltsük meg a kekszeket sütés előtt, és úgy süssük ki a golyóbisokat!
Mogyoró helyett használhatunk mandulát, pisztáciát...stb.







2014. január 9., csütörtök

Narancsmisu

Boldog Új Évet Minden Kedves Olvasòmnak!!
Az ùj évre vonatkozòan, igyekszem rendszeresebben frissìteni a blogot, és a tavalyi évről behozni a lemaradást, azaz, megìrni a posztolásra várò recepteket, szép sorjában!
Tudom....ezt már ìrtam, de talán meglelhető az arany középùt a fotòzás..és a blogolás között.....azon gondolkozom, hogy talán posztolni kéne a képeket is, és akkor nem alakul ki ilyen sokáig csend az oldalon.....vélemény? Mit szòltok?

Még az ünnepek alatt készítettem ezt a citrusos, téli 'misut', párat pohárdesszertként szervírozva, a többit meg egy tálba sorakoztatva...elfogyott, sőt, ez a desszert fogyott el a leghamarabb! :)



Bőségesen tartalmazott narancsot....adtam hozzá narancsolajat, kandírozott narancshéjat, narancsos étcsokoládét, friss narancs levét és húsát, és szeletelt pirított mandulát...



amire szükségünk lesz...

500 g mascarpone
2 tasak vaníliás cukor/vagy 2 ek házi vaníliás cukor
100 g szeletelt mandula megpirítva
narancsolaj
50 g narancsos étcsokoládé aprítva
200 g babapiskóta
2 narancs húsa kockázva

a sziruphoz...

2 narancs leve
1 ek házi/ vagy 1 tasak vaníliás cukor

tetejére..

200 ml habtejszín
2 tasak vaníliás cukor/vagy  2 ek házi vaníliás cukor
aprított étcsokoládé
mandulaszeletek
kandírozott narancshéj




A narancsok levéből a vaníliás cukorral szirupot készítünk, majd félretesszük. Később ebbe a narancsos/cukros lébe fogjuk mártani a babapiskótákat.

A mascarponét ízesítjük vaníliás cukorral, és ízlés szerint pár csepp narancsolajjal.

A mandulát egy serpenyőben megpirítjuk.

A babapiskótát megmártjuk a szirupban (ha pohárban készítjük, akkor kisebb darabokra törjük)
Egy sort egymás mellé teszünk, megszórjuk mandulával, a friss narancs húsával, reszelt csokoládéval, majd rásimítunk egy adag mascarpone krémet, aztán újabb adag babapiskóta következik, a többi hozzávalóval, a végén a tetejére kanalazzuk a vaníliás cukorral felvert habtejszínt, majd megszórjuk mandulával, narancshéjjal, és étcsokoládéval.

Pár órára hűtőbe tesszük, hogy a babapiskóta megpuhuljon, és összeérjenek az ízek. Az utolsó babapiskótánál, ha marad a szirupból, öntsük nyugodtan a piskótára!