2013. december 6., péntek

Spekulatius pancake




Fűszertől illatos ünnepváró pancake.....
Mert továbbra is rajongunk a mini palacsintákért, csak úgy, mézzel meglocsolva.....de ezzel a karácsonyi fűszerrel is megállta a helyét......és még mindig reggelire a legeslegjobb!
Kis családunkban a gyerkőcök rajonganak ezért a fűszerért, így jött az ötlet, hogy mi lenne ha palacsintába keverném.....szerettük, na!



Hozzávalók a palacsintához

30 dkg durumliszt
2 tojás
10 dkg barna nádcukor (vagy ízlés szerint)
fél tasak sütőpor
csipet só
1 tk vanília kivonat
4 deci tej
2-3 ek olaj
1 ek vaníliás cukor
spekulatius fűszer (1-2 púpozott ek)

A durumliszt helyett használhatunk sima búzalisztet is! 



Folyamat

A lisztet, sót, sütőport egy tálban elkeverjük.
Egy nagyobb tálban a tojásokat a kétféle cukorral habosa verjük.
Hozzácsorgatjuk a tejet, olajat, vanília kivonatot.
Hozzákanalazzuk a lisztes elegyet, a spekulatius fűszert, majd elkeverjük a masszával.
Forró serpenyőben, minimális zsiradékon, pár perc alatt mindkét oldalát barnára sütjük a palacsintáknak. Én evőkanálnyi halmokat szoktam sütni, méretüket tekintve így az ikrek tenyerével pont kompatibilisek..:) Természetesen lehet merőkanálnyi adagokat is porciózni, akkor kevesebb palacsintánk lesz.
A tetejére porcukrot szitáltam, amit szintén spekulatius fűszerrel ízesítettem....





2013. december 5., csütörtök

Csokoládés diótorta




Őszi bejegyzésnek készült....téli bejegyzés kerekedett belőle! Remélem, sokan gondoljátok úgy, hogy na végre, egy új recept és új poszt itt a mozzarelli-n...........:)

A szabadidőm nagy részét még mindig a fényképezés teszi ki, viszont továbbra is hatalmas boldogság valamilyen finomságot kreálni, úgyhogy próbálkozom az arany középúttal...több-kevesebb sikerrel.....Vannak már karácsonyi receptek is, csak még össze kell raknom a poszthoz tartozó képeket, alakul...alakul ez is, igyekszem most már rendbe szedni a blogot, és sűrűbben jelentkezni!....
Nálatok hogy áll a karácsonyi süteményes lista? Bejgli? Diós vagy mákos...esetleg mindkettő?

Tehát itt ez a csokitorta, diós piskótával, amit érdemes egy nappal fogyasztás előtt összeállítani, mert a krém is akkor lesz az igazi! Szeletelni is gyönyörűen lehet másnap, szóval egy éjszaka a hűtőben tényleg jót tesz neki! 

Hozzávalók

4 tojás
100 g barna cukor
1 ek vaníliás cukor
125 g liszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
25 g vaj, felolvasztva
75 g étcsokoládé, megolvasztva
150 g dió, darabolva

a krémhez

75 g étcsokoládé
125 g vaj
200 g porcukor
2 ek tej

felezett dióbél a díszítéshez 

Folyamat

Egy (20 cm átmérőjű) kerek sütőformát vékonyan kivajazunk, az alját sütőpapírral kibéleljük. 
A tojást és a  kétféle cukrot pár perc alatt kemény krémmé keverjük.
A lisztet és a kakaóport a tojásmasszába szitáljuk, majd összekeverjük vele.
Aztán belekeverjük a vajat, a csokoládét, és a diót. A masszát a formába töltjük, és előmelegített sütőben (160 fokon) 30-35 percig sütjük. (Ez változhat, sütőfüggő!!) 
A tésztát hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kivesszük a formából, és süteményrácsra helyezzük.
A kihűlt tésztalapot óvatosan félbevágjuk, félretesszük, amíg elkészítjük a krémet.
A töltelékhez megolvasztjuk a csokoládét, és hagyjuk kissé kihűlni. A vajat, a porcukrot, és a tejet világos habosra keverjük, majd óvatosan belekeverjük az olvasztott csokoládét.
A süteményt lapos tálra/tortatálra helyezzük. 
A két tortafél közé egy kevés tölteléket kenünk, majd kívülről bevonjuk a maradék krémmel.
A kész süteményt fél dióbelekkel díszítjük. Legalább 3-4 órára a hűtőszekrénybe tesszük!

(Csokoládé-Art Nouveau)