2013. április 9., kedd

Tökmaglisztes pogácsa medvehagymával

Újra Pesten a netbook-om, pár függőben lévő recept és hozzá tartozó fénykép társaságában. A szabadságom egyik részét leginkább a konyhában töltöttem el, a másik részét pedig deszkák és ecsetek társaságában...volt, hogy még éjjel is festettem (fotó háttérnek) na, ez már lehet, hogy kissé túlzás...voltak pillanatok, amikor én is ezt gondoltam....:) Fotózgattam is elég sokat, de az idő sajnos nem kedvezett a hobbimnak, kétszer ébredtem  hóesésre...amikor éppen nem esett az eső, ugyebár...ja, és állandó szélvihar volt.... 
A szezonalitás jegyében, ezzel a medvehagymás pogival kezdem a sort. Készítettem már tökmagos gouda-s verziót is: itt találjátok!
 
Pár hete leemeltem a polcról (biobolt) egy zacskó tökmaglisztet, még nem tudtam, milyen finomságokat fogok belőle sütni, de frissen sült pogácsa, az már akkor is ott 'kacskaringózott' a lelki szemeim előtt.
A tökmaglisztnek magas a vas és magnézium tartalma, és számos jó tulajdonsággal bír, aminek ti is utána olvasgathattok! Egyébként az íze és illata is jellegzetes, és szerintem csodaszép zöld a színe...de komolyan!
 
 
 
 
Hozzávalók
 
300 g búzaliszt
100 g tökmagliszt
2 tk só
25 g élesztő elmorzsolva
4 ek reszelt füstölt sajt
kis csokor medvehagyma aprítva
250 g margarin
kb. 2-3 ek hámozott tökmag
150 g tejföl
 
tetejére
 
1 egész tojás felverve
füstölt sajt és egy kevés tökmag
 
 
 
 
 
Folyamat
 
A kétféle lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, elmorzsoljuk benne a kockára vágott margarint, hozzáadjuk a reszelt sajtot, medvehagymát, tökmagot,  és a tejföllel puha tésztát gyúrunk. (Ha szükséges egy picit lisztezhetjük!)
Nem kelesztjük, lisztezett deszkán azonnal tetszőleges vastagságúra nyújthatjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A tetejüket megkenjük felvert tojással, ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal és tökmaggal, majd előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, kb 20-25 perc alatt megsütjük.
(Ebből a mennyiségből kb. 54 darab pogácsánk lesz.) 
 
 
 

2013. április 3., szerda

Fűszeres sárgaborsó krémleves



Egyszerű krémleves......most sárgaborsóból....nagyon fűszeres....és nagyon-nagyon finom, soha nem éri meg a másnapot....ja, és a húsvéti sonkamaradékok felhasználására is tökéletes!! Nálunk nagy kedvenc, az alaprecept az egyik szakácskönyvemből van, de már nagyon eltértem az eredeti verziótól.
Pár hónapja készült a bloggal kapcsolatosan velem egy cikk, ahol azt nyilatkoztam, hogy egyre bátrabban használom a fűszereket! Ez erre a levesre is igaz, az idei év legnagyobb felfedezése egyenlőre a szárított chilipehely, teljesen odavagyok érte, egy sima tükörtojást is tökéletesen feldob! Mióta felfedeztem magamnak, azóta szórom mindenbe, szó szerint mindenbe, imádom levesben, panírmorzsa ízesítésére, tepsis burgonyához fantasztikus, no és tojáshoz...ugyebár...     
A levest most tökmagos-sajtos háromszögekkel ettük, a receptje ITT található!
 
Hozzávalók

250 g sárgaborsó beáztatva
2 marék fagyasztott morzsolt kukorica
legalább 1,5 liter zöldségalaplé (vagy húsalaplé) (ha nincs kéznél, vagy nincs kedvünk készíteni, akkor sincs semmi baj, mert már készítettem alaplé nélkül, sima vízzel, és állítom, hogy úgyis nagyon finom!!)
3 kockára vágott burgonya
1 fej fehér hagyma kockázva
1 vékonyra szeletelt sárgarépa
1 fiomra vágott kaliforniai paprika (zöld vagy sárga)
1 duci gerezd fokhagyma
aprított friss chili, vagy szárított chilipehely
nagyszemű tengeri só
szerecsendió reszelve
füstölt sajt

a tetejére pirított sonka




Folyamat

A sárgaborsót előző este beáztatjuk.

Egy lábasban olívaolajat forrósítunk, a hagymát, és a fokhagymát puhára pároljuk az olajon. (Sonkát is adhatunk hozzá, én most külön kérésre kihagytam belőle, de bátran pirítsuk együtt a zöldségekkel, mert még finomabb a végeredmény, csak tegyünk félre egy keveset a díszítéshez!!)
Hozzáadjuk a darabolt kaliforniai paprikát, a sárgarépát, és a kockázott burgonyát, 5 percig, óvatosan kevergetve együtt pároljuk.
Felöntjük az alaplével/vízzel, belekeverjük a sárgaborsót, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a darabolt friss chilit, vagy chilipelyhet, és fedő nélkül addig főzzük, amíg a borsó, és a zödségek meg nem puhulnak (kb. 30 perc), majd hozzáadjuk a morzsolt kukoricát, és még 2 percig főzzük.
A sárgaborsó magába szív elég sok folyadékot, ezért amíg főzzük, időnként pillantsunk rá, és pótoljuk az elvesztett víz mennyíségét, különben nagyon sűrű lesz!
Ízlés szerint adagoljunk a leveshez folyadékot, aszerint, hogy sűrűbbre vagy hígabbra szeretnénk!
A levest botmixerrel keverjük sima péppé, ha túl sűrű, most is alakíthatunk az állagán.
Tegyük vissza közepes lángra, reszeljünk hozzá egy kevés szerecsendiót, füstölt sajtot, és kevergessük, amíg a sajt el nem olvad.
Tálaláskor a tetejére szórjunk sonkacsíkokat!





2013. április 2., kedd

Tökmagos-sajtos háromszögek



Így esténként igazán kellemes bejegyzést írni, egy bögre forró tea és egy omlós mogyorós keksz társaságában... Tegnap egy krémes levest készítettem sárgaborsóból, a maradék sonkát is felhasználtam, és a fűszeres leves mellé készítettem ezeket a csinos tökmagos háromszögeket.
Ezek a sós apróságok nálunk nem sokáig maradnak a nyakunkon, amikor a levest fényképeztem, úgy kellett megmentenem egy-két mutatósabb darabot dekorációnak! :)

A recept, a már jól bevált sajtos rúd receptje, csupán annyiban módosult, hogy a sima liszthez, kevertem teljeskiőrlésű búzalisztet is....

Hozzávalók

20 dkg búzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk só
1 kocka (250 g) margarin
3-4 ek reszelt sajt (most vegyesen füstölt és sima is)
1 kis doboz natúr joghurt (140 g)

1 tojás felverve a kenéshez
tökmag és reszelt sajt a tetejére




Folyamat

A kétféle lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a liszttel elmorzsoljuk a kockára vágott margarint.
Hozzáadjuk és elkeverjük benne a reszelt sajtot, majd az egészhez keverünk egy doboz joghurtot.
Tésztát gyúrunk belőle (ha később használjuk fel, akkor folpackba csomagoljuk, és felhasználásig a hűtőben pihentetjük).
A gombócot megfelezzük, majd enyhén lisztezett deszkán kb. sütőlemez méretűre nyújtjuk, és háromszögeket vágunk. Én egész vékonyra nyújtottam a tésztát, a krémleves mellé, de ízlésünk szerint nyújtsuk megfelelő vastagságúra a tésztagombócokat.
Sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk őket, a tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk sajttal és tökmaggal. A másik adaggal is ugyanígy járunk el.
Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt barnára sülnek. 



2013. április 1., hétfő

Csokoládés briósok....sáfránnyal



Hát itt vagyok...VÉÉÉÉÉÉÉGRE!!! Az imént kentem le piros festékkel pár deszkát, éjszaka lesz idejük száradni! :)
Hiányzott a blog, a sütés is.....hát még a fotózás.....nem is tudom hogy bírtam....Az oldal nemrég ünnepelte második szülinapját...ezt most tényleg csak NAGYON halkan jegyzem meg...hiszen nem úgy sikerültek a bejegyzések ahogyan szerettem volna, sok tennivalóm volt, folyton kapkodtam, ráadásul elromlott a fényképezőgépem, ami először teljes pánikhelyzetbe hozott...most egyébként egy sokkal komolyabb, de egyenlőre kölcsön masinával 'nyomom', és tanulom a beállításokat no meg az egész gépet, úgy ahogy van! Persze nem panaszkodom, nagyon szeretem ezt a gépet, jöhetne még egy kis tavasziasabb időjárás is, hogy újra 'kiköltözhessek' a teraszra....

Frissül a blog, sok finomsággal, este beáztattam egy kis sárgaborsót, krémleves készül, tökmagos-sajtos háromszöggel, elkészítem a kedvenc mogyorós kekszünket, hozom majd azt is, lesz bazsalikomos frittata, fetás falafel, habos torta, ja, és persze töltött kalács......ezek bizony mind-mind ezen a blogon fognak szép sorban megjelenni! Igyekszem pótolni az elmaradást......

Ezt a brióst Zsófinál találtam, és picit átalakítottam, de az alap megmaradt, itt is nagyon köszönöm, mert annyira tökéletes lett, órák múlva is pihe-puhák voltak a briósok, hamarosan repetát is kell sütnöm!
Eredeti recept ITT: mini juharcukros briósok ...ábra is van mellékelve a briósokhoz, segítve a formázást, én most picit máshogy alakítottam a tésztát, mégpedig mini briós formákba (kosarakba) gyömöszöltem őket, de tehetitek akár muffin sütőformába is, formázzátok ahogy szimpatikus!

Tegnap este kevertem be a tésztáját, reggelre gyönyörűen megkelt, formáztam, és sütöttem is! Langyosan a legfinomabb, amikor még a csokoládé is krémes......A recept tökéletes, 10 mini brióst készítettem, most tettem bele egy késhegynyi sáfrányt, meg is színezte picit a tésztám, de aki nem szeretné, nyugodtan hagyja ki ezt a lépést!



Hozzávalók

25 dkg liszt
2,5 dkg olvasztott vaj
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 tasak)
1 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
1 tk vanília kivonat
1,3 dl langyos tej
1 csipet só
1 késhegynyi sáfrány + 3 ek forró víz
étcsokoládé pehely vagy darabolt csokoládé a tésztába (én most 1 kocka csokoládét számoltam, egy minden egyes brióshoz, és azokat daraboltam, majd a tészta közepébe szórtam, amit lezártam egy kisebb tésztával)

a tetejére
1 tojás a kenéshez
 csokoládécsepp vagy jégcukor díszítésnek



 Folyamat

A langyos tejhez keverjünk 1 tk porcukrot, és morzsoljuk el benne az élesztőt. Fedjük le, és hagyjuk felfutni.
A lisztet keverjük össze a vaníliás cukorral, a maradék porcukorral, citromhéjjal, sóval.
Olvasszuk fel a vajat (de ne legyeb forró) keverjük el benne a tojás sárgáját és a vanília kivonatot.
A késhegynyi sáfrányt, forrázzuk le 3 ek forró vízzel, majd hagyjuk kihűlni.
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és a vajas-tojásos-vaníliás keveréket. Öntsük hozzá a kihűlt sáfrányos vizet.
Szórjunk bele csokoládépelyhet, vagy darabolt csokoládét, vagy a már megkelt tésztához adjuk a darabolt csokoládét, miközben formázzuk a brióst!
Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, ha este keverjük be, akkor reggelig rá sem nézünk, ha még aznap sütnénk, akkor meleg helyen kelesztjük kb. egy órát.
A sütőt előmelegítjük, a tésztát 10 részre osztjuk, és formázzuk.
Kivajazott/lisztezett kis kosárkákba, muffinformákba, vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket megkenjük egy egész tojással, és megszórjuk cukorral/csokipehellyel...stb.
Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt barnára sütjük.