2013. január 21., hétfő

Citromkrém



...Lemon Curd...
Hoztam egy kis napsütést, még tavaly készült ez a csodaszép színű citromkrém, töltöttük palacsintába, omlós kosárkába, kentük kalácsra...túl hamar elfogyott, az a helyzet! :)
Most szívesen elviselnék ismét pár üveggel...


Hozzávalók

4 nagy friss tojás
600 g kristálycukor
225 g puha vaj
1 ek kukoricaliszt
1 vaníliarúd kikapart magja
4 nagy (lehetőleg bio/kezeletlen héjú) citrom leve és héja
(a fehér részeket gondosan vágjuk le a héj alól)




Folyamat

Verjük fel a tojásokat egy nagyobb lábasban.
Tegyük a többi hozzávalót is a lábasba, keverjük össze a tojással, hogy teljesen simává váljanak.
Ezután adjuk hozzá a citromok levét és héját.
Közepes hőfokon melegítsük az egyveleget, folyamatosan kevergessük addig, amíg besűrűsödik, és opálosan átlátszóvá válik.
Ehhez nagyjából 7-9 percre van szükség.
Vegyük lejjebb a hőfokot, amint a keverék besűrűsödött.
Gyöngyözve forraljuk még 1-2 percig.
Töltsük tiszta,légmentesen záródó üvegekbe.
Sterilizált üvegekben, 1 hónapig tarthatjuk el a krémet.
Felnyitás után tartsuk hűtőszekrényben.







2013. január 17., csütörtök

Tökmagos pogácsa goudával




Az imént hajtottam végre egy technikai manővert a blogon, mert hetek óta nem tudtam képet feltölteni az oldalra...:) Ez nagy szó...tőlem legalábbis, a másik manőver majd a receptek csoportosítása lesz...majd..
Szóval visszatértem, nem is akármivel, sós aprósággal..de még milyennel...igazi csemegével! Jó lesz?? Az a helyzet, hogy hónapok óta készülök feltenni a pogácsa receptet a blogra, ha már nyár óta egyfolytában sütöm...mert ez a recept, egyszerűen szerintem tökéletes! Kelesztés nélküli, azonnal nyújtható tésztát kapunk, két tepsire való pogácsa halommal, ami most egész pontosan 54 db pogit jelentett! Persze ez attól is függ, hogy vékonyabbra, vagy vastagabbra nyújtjuk a tésztát!
Az eredeti receptre Kriszta Konyhájában (na, finomságokban ott sincs hiány) bukkantam rá, még a nyáron, épp kisegített egy hirtelen kitalált baráti összezörrenés előtt! Itt is köszönöm!! :) Nem csalódtam, kb. 5 perc alatt elpusztította a 'jónép'...
Egyébként, ha sima sajtosat szeretnétek készíteni, akkor mindenképp kattintsatok a linkre!!! Azt a változatot is megsütöttem jó párszor, nem fogtok csalódni! Én most egy picit módosítottam a recepten, de nincs jelentősége, mert mindenhogy finom!
Nálunk mostanában állandóan ez a tökmagos verzió készül, ez a sláger!

Hozzávalók (54 db pogácsához)

400 g liszt
2 tk só
50 g kocka élesztőnek a fele, morzsolva
6 ek reszelt gouda sajt
kb. 3-3,5 ek reszelt füstölt sajt (most karaván)
250 g Rama kocka
4 ek hámozott tökmag
150 g tejföl (kis doboz)

tetejére

1 egész tojás felverve
reszelt gouda és füstölt sajt vegyesen




Folyamat

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a reszelt sajtokat, elmorzsoljuk a lisztes eleggyel a kockára vágott margarint, beleforgatjuk a tökmagot, és a tejföllel puha tésztát gyúrunk. (Ha kell, akkor egy picit lisztezzük!)
Nem kelesztjük, lisztezett deszkán azonnal gyúrjuk, (kb. 7-8 mm-re) és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt megsütjük.