2012. november 22., csütörtök

Vaníliás gofri!....és pár apróság rólam a Mit főzzünk ma? online gasztronómiai magazin jóvoltából

Újra itt! A napokban készült rólam egy cikk:  http://www.mitfozzunkma.hu/news/fiatalokbloggerek-mozzarelli a linkre kattintva elolvashatjátok! :) Itt is köszönöm a lehetőséget Varga Andreának, nagyon örültem neki!!
 
 
 
Még a múlt héten készült reggelire ez a finom vaníliás gofri, két 3,5 éves apróságnak...
Imádjuk a gofrit, porcukorral, lekvárral, nutellával egyaránt, nyáron hideg fagylalttal....egyszóval a gofri csudajó dolog ám!!
Csak egy gofrisütőt kell beszereznünk, és akkor kedvünkre variálhatjuk a tésztát. Lehet diós, mákos, mandulás, sima vagy kakaós..stb. 
Most egy sima vaníliásat készítettem.
 
 


Hozzávalók

200 g liszt
1 tasak vaníliaízű pudingpor
1 csapott tk sütőpor
175 g puha vaj
80 g nyírfacukor (vagy 175 g kristálycukor)
1 tasak vaníliás cukor
csipet só
4 tojás

Folyamat

A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a pudingport, a sütőport, a csipet sót.
A puha vajat egy másik tálban a kétféle cukorral habosra keverjük.
Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, párszor átkeverjük.
Két részletben belekeverjük a száraz hozzávalókat.
A gofrisütőt olajjal vagy vajjal kikenjük, kb. 2 evőkanálnyi tésztát a sütőbe kanalazunk, elsimítjuk és megsütjük. Persze a sütőbe kanalazott tészta mennyisége a gofrisütőnk méretétől is függ!!
Tálaláskor a meleg gofrik ne fedjék egymást, különben a párától megpuhul a kérgük.
Ízlés szerint hintsük meg porcukorral, tálaljuk lekvárral, nutellával...van pár ötletem!



2012. november 8., csütörtök

Nutellás-diós madeleine



Imádom a madeleine-t...ma végérvényesen rájöttem, hogy légyen' az sima, almás, kakaós, na nekem igazából teljesen mindegy milyen ízű...hogy erről a nutellás, diós csodáról ne is beszéljek! Mert ezek a mini kagylócskák, egyszerűen mennyeiek!!
A tésztája elég hamar összeáll, sütnünk sem kell sokáig, a nutellával meg amúgy is sokan ápolnak szorosabb viszonyt, úgyhogy érdemes egy próbát tenni!

Hozzávalók  (eredeti recept: Sandra Mahut/Nutella)
közel 40 db madeleine kekszhez
(persze formafüggő is a mennyiség)

150 g liszt
100 g enyhén olvasztott vaj + egy kevés a formák kikenéséhez
75 g xilit (nyírfacukor) eredeti receptben 150 g nádcukor
1 tasak vaníliás cukor
2 nagy tojás
2 ek tej
1 púpozott ek nutella a tésztához
és még egy kevés sütés előtt

2 nagyobb dió darabolva



Folyamat

A tojásokat és a kétféle cukrot habverővel keverjük fehéredésig. Adjuk hozzá a lisztet, a tejet, a vajat, és a nutella krémet.
Alaposan dolgozzuk össze.
Simítsunk egy-egy kávéskanál tésztát a jól kivajazott kagylóformákba.
Kenjük meg mindegyik tetejét egy kevés nutella krémmel, és szórjuk meg az őrölt dióval, kicsit keverjük el (mondjuk egy fogpiszkáló segítségével) és süssük 3 percig 220 fokon, majd csökkentsük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és süssük még 6 percig.


 
 
Ígérem, mostmár próbálom gyakrabban frissíteni a finomságokat a blogon! Remélem még olvasgattok ám! Szép hétvégét!! :)
 
 

2012. november 1., csütörtök

Feketebableves chilivel és korianderrel

 


Meleg krémes bableves, a kelleténél fűszeresebben, ami nagyon jól esik a hideg, zord napokon! A fűszereket kedvünkre variálhatjuk, lehet még fűszeresebb, mehet bele több chili, szóval ízesítsük bátran!
A babot a Spar-ban szereztem, 200 g-os csomagokban árulják.

Hozzávalók

35 dkg feketebab, éjszakára hideg vízbe áztatva (vagy 3 doboz 40 dkg-os konzerv feketebab
kb. 3 ek olívaolaj
2 kisebb fehér hagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 sárgarépa, apróra vágva
friss chili aprítva (ízlés szerint)
1 tk őrölt római kömény
1 késhegynyi őrölt koriander (mehet bele ízlés szerint több is, csak nálunk nem mindenki rajong érte)
2 babérlevél
1 liter zöldségalaplé
140 g sűrített paradicsom (eredetileg 40 dkg darabolt vagy egész konzervparadicsom)
1 kis csokor friss kakukkfű, vagy 1 tk szárított kakukkfű
tengeri só
frissen őrölt bors

tálaláskor
apróra vágott friss koriander
pár csepp zöldcitrom leve
ízlés szerint tejföl/szeletelt lilahagyma





Folyamat

A szárazbabot áztatás után öblítsük le, és tiszta bő vízben tegyük a tűzre.
Főzzük lobogva 10 percig, majd kisebb lángon főzzük puhára, és szűrjük le.
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, dobjuk bele a hagymát, és 5-7 perc alatt fonnyasszuk meg.
Tegyük bele a fokhagymát, a sárgarépát, a chilit, a római köményt, a koriandert, és a babérlevelet.
Pirítsuk még 2 percig. Öntsük bele a babot az alaplével, a sűrített paradicsommal és a kakukkfűvel együtt.
Forraljuk fel, vegyük kicsire a lángot, takarjuk le és főzzük kb. 20 percig.
Amikor minden megpuhult, vegyük ki a babérlevelet, merjük ki a leves felét és pépesítsük botmixerrel.
Öntsük vissza a lábasba, keverjük össze, és melegítsük fel, majd sózzuk, borsozzuk.
Díszitsük egy kanál tejföllel, szórjunk rá aprított koriandert, és csepegtessük meg egy kevés zöldcitromlével.
Ha nem pépesítünk botmixerrel, akkor hígabb lesz a levesünk!

Forrás: 500 vegetáriánus étel - Deborah Gray