2012. október 31., szerda

Kókuszgolyó rumos meggyel



Nyáron készítettem pár üveggel rumos meggyet, épp itt volt az ideje, hogy elhasználjam az egyik kisebb üvegemet, és megtöltsem velük ezeket a finom kis golyóbisokat. Konkrét recept nem volt a tarsolyomban, de keresgéltem persze...
Meg is találtam a Nosalty-n, köszönet Szintiának! Apróbb módosításokkal el is készítettem, a receptet kukkantsátok meg itt: http://www.nosalty.hu/recept/kokuszgolyo-2

Hozzávalók

40 dkg háztartási keksz
20 dkg porcukor
2 ek kakaópor (cukrozatlan)
kb. 1 tk fahéj
10 dkg vaj
3 dl meggylé
magozott meggy (mennyisége attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb golyókat formázunk)

kókuszreszelék
szükség esetén tej, ha a kakaós masszánk száraz, repedező lenne




Folyamat

A magozott meggyszemeket lecsepegtetjük, félretesszük.
A háztartási kekszet ledaráljuk, és egy nagyobb tálban elkeverjük a porcukorral, kakaóval és a fahéjjal, végül belemorzsoljuk a vajat.
Hozzáöntjük a rumos meggylét és jól összedolgozzuk.
(Ha szükséges, egy kis tejjel higíthatjuk a masszát).
Kiveszünk a kekszes masszából kisebb adagokat és golyót formálunk belőlük, kilapítjuk, majd mindegyik közepébe egy meggyszemet teszünk.
Visszacsomagoljuk, jól bebugyoláljuk, és újra golyót formálunk belőlük, majd alaposan meghempergetjük a kókuszreszelékbe.
Papírkapszlikba (mignonpapírba) csomagoljuk, dobozoljuk és hűtőbe tesszük. Én most a teraszon pihentettem őket, pont jó volt nekik a hőmérséklet. Legalább 30 db kókuszgolyónk lesz ebből a mennyiségből, de ez az adat elég bizonytalan...ugyanis bele kell számolni a pocakban landolt kókuszgolyókat is..így pedig elég nehéz...:)


2012. október 26., péntek

Duplacsokis keksz



Tegnap valahogy nem esett jól a reggeli ácsorgás a szabadban, teljesen átfagytam, amint hazaértem, rögvest begyújtottam a sütőt, és készítettem egy gyors kekszet. Csokisat...méghozzá duplán!! Most narancsvízzel ízesítettem, de vanília vagy mandula aromával is finom!..hát még egy bögre forró teával...

Hozzávalók

20 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
3-4 tk narancsvíz
1 nagyobb tojás
22 dkg liszt
1 csipet só
1 tk szódabikarbóna
10 dkg aprított étcsokoládé
10 dkg aprított fehér csokoládé

Folyamat

A vajat, a cukrot és a narancsvizet egy nagyobb tálba tesszük, és habverővel jól összedolgozzuk.
Apránként belekeverjük a tojást is, és könnyű habbá verjük.
Hozzászitáljuk a lisztet, a sót, szódabikarbónát, és óvatosan beleforgatjuk.
Belekeverjük a csokoládédarabkákat is.
Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk, kb. fél evőkanálnyi kupacot, kicsit távolabb egymástól, hogy ne érjenek össze, amikor sülés közben megnőnek és elterülnek.
(Ha evőkanálnyi halmokat teszünk tepsire, akkor nagyobb kekszeink lesznek).
Előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
Ezalatt a sütemény kívül ropogóssá válik, de belül puha marad. Rácsra tesszük, és megvárjuk hogy teljesen kihűljön.



 Ötletadó: Szakácskönyvtár-Muffinok és sütemények (Vince Kiadó)