2012. szeptember 30., vasárnap

Kakukkfüves, fokhagymás pizza articsókával

 
 
Egyszerű, és gyors pizza! A feltétekkel óvatosan bántam, mert nem tudtam milyen lesz a fogadtatás, hiszen a klasszikus paradicsomos alaphoz van szokva a család...de azt kell hogy mondjam, legközelebb nem spórolok a feltéttel! Isteni finom, a fokhagyma és a kakukkfű együtt, a megolvadt mozzarella....hmm..
Szóval mehet a kakukkfüves, olajos, fokhagymás zöld masszából, sokkal több, no és az articsókának is marad még bőven hely a pizzán!
 
A tészta tökéletes lett, ropogós is, puha is, lukacsos is, egyszóval nagyon szépen megkelt, pedig most egy picit másképpen készítettem mint eddig.
 
Hozzávalók
 
Tészta
 
250 g finomliszt
fél ek só
1 tk cukor
25 g élesztő
kb. 1,5 dl langyos tej
1 ek olívaolaj
 
Feltét
 
1 tasak (80 g) mozzarella
1 üveg articsókából (290 g) 3-4 felezett articsóka 
1-2 marék friss kakukkfű
1 csipet só
1 ducibb gerezd fokhagyma zúzva
1-1,5 tk citromlé
kevés olívaolaj 
 
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Az élesztőt belemorzsoljuk, hozzáöntjük az olívaolajat, majd apránként adagolva a langyos tejet, puha tésztát gyúrunk belőle.
Kevés lisztet hintünk a tetejére és az aljára, majd 1-2 óra alatt, meleg helyen letakarva kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük, a sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral, és ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.
A feltéthez egy mozsárban a kakukkfüvet, a sóval, fokhagymával, olívaolajjal, citromlével összezúzzuk, az articsókát vékonyan felszeleteljük.
A mozzarellát a pizzára tépkedjük, ráöntjük a kakukkfüves masszát, ráhalmozzuk a felszeletelt articsókát, meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal, és kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük.
Parmezánforgácsot szórjunk a tetejére!
Én olívaolaj helyett egy pikánsabb házi gyártású pizzaolajat locsoltam a tetejére. A receptet ITT találjátok, nagyon könnyen elkészíthetitek és sokféle ételt feldobhattok vele!
 
 
(Ötletadó a feltéthez: Jamie Oliver: A pucér szakács)
 
 


2012. szeptember 13., csütörtök

Gyors joghurtos almás



Pihe-puha sütemény, a szomszéd fájáról szedett almából....még melegebb, naposabb időszakban készült, de nekem igencsak jóesne most ebben az esős, szürke időben is.
Az alma elég aprócska volt, viszont annál finomabb! :)

Hozzávalók

kb. 600-700 g nyári 'apró' alma vékonyan szeletelve (nagyobb (normál) almából elég kb. 450-500 g)
1,5 tk őrölt fahéj
375 g natúr joghurt
+ 140 g natúr joghurt

1 pohár cukor
fél pohár olaj
2 pohár liszt
1,5 tk sütőpor
1 tojás

a tetejére fahéjas porcukor




Folyamat

A joghurtokat egy nagyobb tálba öntjük, a nagyobb joghurtos pohárral (375 g) kimérjük a lisztet, a cukrot, és az olajat, hozzáadjuk a tojást, a fahéjat, a sütőport, majd a vékonyan felszeletelt almát.
Összekeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe ( kb. 40X30cm) öntjük és kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Fahéjas porcukorral tálaljuk.


Pizzaolaj és rozmaringos olaj



Tartozom ezzel a bejegyzéssel, mert sokan várjátok, úgyhogy gyorsan meg is osztom Veletek!!
Érett már a pizzaolaj elkészítése, ilyen intenzitású pizza gyártásánál, ami nálunk folyik....
Pizzaolajhoz tartozó használati utasítást is mellékelek: locsoljuk meg ezzel a fűszeres olajjal a pizzát, egyébként pedig bármit, amihez úgy véljük, illik ez az olaj!! :)
Házi fűszerolaj készítéséhez sok hozzávaló nem kell, mindössze olajra, fűszerekre, esetleg gyógynövényekre lesz szükségünk, attól függően, ki milyen ízesítésű olajat szeretne. Használhatunk citromhéjat is, pl. salátákhoz nagyszerű az így készített olaj.
Szárított és friss fűszernövényeket egyaránt használhatunk, intenzívebb ízű (erősebb színű) olívaolajat csak erős aromájú fűszerekkel párosítsunk (mint rozmaring, zsálya, babérlevél, fokhagyma és chili).
Én a pizzaolaj mellé még készítettem egy rozmaringos olajat is, imádjuk a rozmaringot, na!
Különben is, a pár hónapja készített kakukkfüves olajból az utolsó cseppet használtuk el, úgyhogy kellett az utánpótlás! :)

Hozzávalók a pizzaolajhoz

1 ág friss bazsalikom
1 ág friss rozmaring
1 friss chilipaprika
1 gerezd fokhagyma
5 szem fekete bors
250 ml hidegen sajtolt olívaolaj
kb. 300 ml üveg

A fűszereken ízlés szerint változtathatunk, tehetünk akár oregánót is az olajhoz, vagy több chilipaprikát....az ízesítések a fantáziánkra vannak bízva, csak arra kell ügyelnünk, hogy a fűszereket megfelelően párosítsuk! Olyan dolgokat társítsunk, amik jól mennek egymáshoz!

Folyamat

A fűszernövényeket és a chilipaprikát mossuk meg óvatosan, majd itassuk le róluk a vizet.
A fokhagymát tisztítsuk meg.
A paprikát vágjuk félbe hosszában, és magozzuk ki.
A fűszernövényeket, a fokhagymát, a chilipaprikát, és a borsot tegyük az üvegbe.
Töltsük rá az olajat, és zárjuk le az üveget.
Az üveget helyezzük 3 hétre sötét helyre, ez idő alatt az olajból kellemes, fűszeres olaj válik.
Hideg és sötét helyen a fűszeres olajok kb. 6 hónapig elállnak, 3 hét után locsolhatjuk is a kedvenc pizzánkra!!

A rozmaringos olajhoz helyezzünk rozmaring ágat az üvegbe, rozmaring leveleket is tépkedhetünk még pluszba hozzá, öntsük rá az olajat (figyeljünk rá, hogy teljesen ellepje a rozmaringot) majd tegyük hűvös helyre legalább 3 hétre. Sültekhez, burgonyához, de friss bagetten is isteni finom!


rozmaringos olaj

Forrás és ötletadó: Petra Teetz: Ecetek és olajok