2012. július 11., szerda

Almás pancake fahéjjal



...avagy a vidám reggelik egyike....
Gyerkőcöknek készült a már jól bevált joghurtos tésztával. Előnye, hogy gyorsan bekeverjük és már süthetjük is, egy nagyobb serpenyőben több kis kerek halmot tudunk egyszerre kisütni, és már adhatjuk is az apróságoknak! Most fahéjas porcukorral ettük, de egy gombóc vaníliafagylat is lecsúszott volna mellé....naná!! :)
Ezt a joghurtos tésztát igazából bármivel ízesíthetjük, ez az alap, én nagyon szeretem, ehhez a változathoz most cukrot is adtam..

Hozzávalók

1 kis doboz + 1 nagy doboz natúr joghurt (370 ml + 140 ml)
2 ek vaníliás cukor (2 tasak vaníliás cukor)
2 ek barna cukor
1 púpozott tk őrölt fahéj
22 dkg rétesliszt
1 tk sütőpor
egy csipet só
1 kisebb alma reszelve





Folyamat

Egy nagyobb tálban az összes hozzávalót elkeverjük, belereszeljük a megmosott/meghámozott almát is, majd egy nagyobb serpenyőben egy cseppnyi olajat forrósítunk.
A serpenyőbe 1 evőkanálnyi halmokat teszünk,  a tetejét a kanál segítségével egy kicsit elsimítjuk, majd mindkét oldalát megsütjük. (Nagyobb kanállal nagyobb palacsintánk lesz!)
Minden sütés előtt öntsünk egy pici olajat a serpenyőbe.
Fahéjas porcukorral tálaljuk...vagy amivel szeretnénk...



   
....szépséges nyarat, jó sok lubickolást, finom falatokat, vidám együtt töltött pillanatokat.....!!




2012. július 6., péntek

Fűszeres meggylekvár



Fantasztikus fűszeres meggylekvár, szeretitek?? Nálam jelenleg a heti kedvenc, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve, félig pürésítve, félig darabosan hagyva...hmmm...diós linzerben és diós gofrival mennyei lesz! Kimaradt egy kis adag (szándékosan) ilyenkor mindig tesztelem még melegében, hogy mi is kerül az üvegekbe! A fűszerezésen ízlés szerint változtathattok, kerülhet még bele rum is...naná!
Tavaly lecsúsztam a meggyről, idén már jobban résen vagyok, gyönyörűszép nagyszemű meggyeket szereztem a piacon...még egy adag rumos meggy is készülőben van, szigorúan kókuszgolyóhoz.....hozom majd azt is..:) Szóval meggyre fel!!



Hozzávalók

2 kg meggy
500 g cukor
2 ek őrölt fahéj
1 tk szegfűszeg - gézbe csomagolva és összekötve
1 tasak Dr. Oetker dzsemfix 3:1




Folyamat

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd egy nagyobb lábasban a meggy felét botmixerrel pürésítjük.
Az őrölt fahéjjal, cukorral, és a bebugyolált szegfűszeggel feltesszük főzni (alacsony lángon) kb. 30-40 perc múlva eltávolítjuk a szegfűszeges csomagot, majd hozzáadjuk a dzsemfixet, felforraljuk, és az előre fertőtlenített üvegekbe töltjük. (A kupakokat és az üvegeket is felforraljuk)
Fejtetőre állítjuk, és papírba bugyolálva, takarók között egy napig rá sem nézünk.