2012. június 22., péntek

Eperdzsem vaníliával



Édes kencék közül az eperdzsem nagy kedvencem, és addig vacakoltam hogy az idén majdnem lecsúsztam róla! Résen kell lennem, mert mostmár szép sorban jönnek a gyümölcsök, hamarosan meggyel fogom folytatni a befőzést, rumos és fahéjas biztosan készül majd.
Gofrihoz és palacsintához nagyon szeretjük a lekvárokat, ezért én mostmár második éve 'befőzök'....Éppen ezért nagy szakértője még nem vagyok a témának, de a tapasztalataimat szívesen megosztom Veletek! :)

Szóval....a tavalyi befőzésből egyedül az áfonyás lekvárhoz tettem tartósítót, a többi anélkül ment a kamrapolcra, és szerencsére nem lett semmi bajuk. Az áfonyáshoz is csak azért tettem, mert horror áron vettem ugyebár...és megbolondultam volna, ha megromlik.
Az üvegeket és a kupakokat mindig csírátlanítom, azaz felforralom, és úgy kanalazom bele a lekvárokat, és ez a tavalyi évben bevált! Dzsemfixet sem használok mindig, szerintem gyümölcse válogatja, viszont ha jó sok cukorral főzzük a lekvárt, akkor szerintem nem is szükséges. A fanyarabb lekvárjaimat a család szépen leszavazta, így mostmár igyekszem édesebben készíteni őket, de ettem már olyan házi sárgabaracklekvárt, ami már annyira édes volt a rengeteg hozzáadott cukortól, hogy szinte a barackízt már egyáltalán nem is éreztem, na, azért erre próbálok odafigyelni, és valahogy az arany középutat megtalálni, azaz, legyen édes, de érezzem a gyümölcs aromáját is!!

Tavaly kísérletezgettem bazsalikomos eperdzsemmel, rozmaringos sárgabarackkal, de nem igazán nyerte el a tetszésünket...igaz, én még az elején lelkes voltam, de rájöttem, hogy nem nekünk való.....Persze ízlések és pofonok, én is szeretem a különleges ízesítéseket, de amikor a rozmaringos barackot rákentem a kalácsra........háááát.........egyenlőre maradok a 'hagyományos' ízesítéseknél..:)Viszont a vaníliarúdat nagyon szeretem lekvárban, sárgabarackhoz és áfonyához is mennyei!




Hozzávalók
vaníliás eperdzsem

1 kg eperhez

200 g cukor
1 ek vaníliás cukor
1 ek citromlé
1 vaníliarúd kikapart magja és mehet bele a vaníliarúd is feldarabolva
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix 3:1

Készült még mentás-citromfüves verzió is, ehhez nem adtam dzsemfixet, az arányok a következők:
1 kg eperhez

kb. 200 g cukor
1 marék friss menta
1 marék friss citromfű
2 ek vaníliás cukor
1 ek citromlé



Folyamat

Az epreket megmossuk, a nagyobb szemeket négyfelé daraboljuk, a kisebbeket elég csak félbevágnunk.
A gyümölcsöket egy nagy lábasba borítjuk, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a citromlevet, a vaníliarúd kikapart magját, valamint az üres vaníliarúdat.
Alacsony lángon szép lassan összefőzzük őket, az eper először még csak levesedik, ilyenkor még elég csak időnként megkevergetnünk.
Kb. 10 perc után már kezd 'letisztulni' a massza, szép élénk bordó színű lesz, lassan hozzáadhatjuk a dzsemfixet, mostmár folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen, felforraljuk az egészet, és az előre elmosott üvegekbe töltjük a vaníliarúddal együtt. Ízlés szerint pürésíthetünk rajta egyet botmixerrel, akkor viszont távolítsuk el előtte a vaníliarúdat!
Pár percre fejtetőre állítjuk, majd papírba bugyolálva, párnák között másnap reggelig rá sem nézünk.
A mennyiségek 1 kg gyümölcshöz vannak megadva, így kilónként növeljük a hozzávalókat! A cukor mennyiségén ízlés szerint változtathatunk!


2012. június 21., csütörtök

Krémes csokoládébrownie



Na jó....nem ér ilyen sokáig eltűnni.....de cserébe hoztam egy krémes brownie-t!! :)
Erről a brownie-ról pedig azt mindenképpen érdemes tudni, hogy másnap a legfinomabb...annyira puha és krémes, hogy csak na!!

Egyébként főzőcskézem én rendesen ám, de ilyen melegben az ember lánya néha elkóborol egy matrac társaságában lubickolni, szinte mindegy hogy hová, a bejegyzések meg csak sorakoznak......sorakoznak...

Hozzávalók

7 dkg margarin
7 dkg étcsokoládé
10 dkg barna cukor
1 ek házi házi vaníliás cukor (vagy 1 tasak vaníliás cukor)
fél tk mandula/vagy vaníliaeszencia
2 tojás
4 ek tej
7 dkg liszt
2 érettebb banán



Folyamat

1. A margarint és a csokoládét forró vízfürdőben, időnként megkeverve olvasszuk fel. Ezután vegyük le a lángról, majd a kétféle cukrot és az aromát keverjük bele.
2. A tojást és a tejet egy kis tálkában keverjük habosra. Öntsük a csokoládés keverékbe, és dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a villával szétnyomkodott banánokat is. (A banán helyettesíthető más gyümölccsel is, de akár el is hagyhatjuk, és akkor sima csokoládés brownie-t kapunk)
3. A lisztet szitáljuk bele, és addig forgassuk, míg a hozzávalók éppen csak elkeverednek. A masszát öntsük az előkészített, sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig (az én sütőm szerint alacsony hőfokon) illetve addig amíg a sütemény közepe tapintásra szilárd nem lesz.
Ne süssük túl! A brownie közepének lágynak kell lennie. Hagyjuk 10 percet pihenni, majd vegyük ki a formából és vágjuk darabokra.
Tálaljuk fagylalttal......és pár kockát tegyünk félre másnapra.....


Ötletadó: Deborah Gray 500 vegetáriánus étel

2012. június 8., péntek

Krémes vörös lencseleves



Most pár napra újra eltűnök, de visszatérek hamarosan sok finomsággal......banános csokoládébrownie-val, csicseriborsó lepénnyel, kakukkfüves-articsókás pizzával, tesztelvén végre a kakukkfűolajamat, és egy napsütéses citomkrémmel, amit már kalácsra, omlós kosárkába és palacsintába bele is töltöttem.....

Addig is itt egy fantasztikus leves...krémes...szerintem a színe is meggyőző, apró piros lencséből készült, különlegesen fűszerezve, pikáns, unalmasnak semmiképp sem mondanám, na és a koriander azért itt is szerepet kapott..:)
(Az alapreceptet kicsit átvariáltam, eredetileg a sűrített paradicsom mellett konzervparadicsomot is tehetünk még a leveshez.)


Hozzávalók 

1 ek olívaolaj
1 fél fej közepes fehér hagyma szeletelve (vörös is jó)
1 piros húsú paprika kimagozva, és darabokra vágva
1 sárgarépa meghámozva és darabolva
1 cukkini kockázva
1 nagyobb fokhagyma zúzva
1 tk őrölt római kömény (nekem egész volt, sebaj, mozsárban összezúztam)
1 tk őrölt koriander vagy egész koriandermag zúzva
20 dkg vörös lencse alaposan megmosva

1 liter zöldségalaplé: volt még a fagyasztómban gombaszár, spárgaszár, tettem hozzá pár szem egész borsot, friss koriandert, egy fél fej hagymát, répát, petrezselymet, zellergumót, felöntöttem vízzel és puhára főztem mindent, majd egy tésztaszűrőn krumplinyomó segítségével átpasszíroztam.

1 kis dobozos (70 g) sűrített paradicsom
1 babérlevél
tengeri só
frissen őrölt bors

díszítésnek friss koriander vagy petrezselyem




Folyamat

1. Forrósítsuk fel az olajat egy lábasban, majd dobjuk bele a hagymát, és kis lángon kb. 5-7 perc alatt futtassuk meg.
2. Keverjük bele a paprikát, a sárgarépát és a cukkinit, és egy picit nagyobb lángon pirítsuk pár percig.
3. Fűszerezzük a zúzott fokhagymával, a római köménnyel és a korianderrel, azután pirítsuk folyamatosan keverve még egy percig.
4. Tegyük bele a többi hozzávalót: a lencsét, az átpasszírozott alaplevet, a paradicsompürét és a babérlevelet.
5. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, fedjük be, és főzzük addig, míg a lencse és a zöldségek megpuhulnak, ez kb. 20-30 perc.
Mivel a lencse magába szívja a folyadékot, ezért meglehetősen sűrű lesz a leves, de ha hígabban szeretnénk, akkor picivel több alaplét készítsünk, és adjunk még hozzá ízlés szerint!

6. Vegyük ki a babérlevelet és turmixoljuk simára a levest botmixer segítségével.
7. Sózzuk, majd tálaljuk petrezselyemmel vagy korianderrel, tekerjünk rá még egy kevés frissen őrölt fekete borsot, és locsoljunk rá pár csepp olívaolajat.
8. Készíthetünk hozzá fűszeres krutonokat is, húsimádóknak pedig dobjuk fel pirított sonka szeletekkel!





Ötletadó: 500 vegetáriánus étel (Deborah Gray)

2012. június 7., csütörtök

Korianderes-vajas újburgonya


Vééégre, újra itt! Kis kitérő után most végre hazatértem a nyugalom szigetére, sajnos, csak egy rövid időre, viszont az nem járja, hogy hetek óta a kakukkfüves olaj köszönt a blogon Titeket....miközben sorakoznak ám szép sorban a feltöltésre váró finomságok!
Igazi dőzsölős időszak van a piacok standjait illetően, az egyik nagy kedvencem az újburgonya, leginkább tepsiben/serpenyőben átpirítva, olívaolajjal meglocsolva, némi friss fűszernövény társaságában. A petrezselymes változat ismertebb, igazi klasszikus, de azért érdemes néha változtatni a jól bevált ízeken és más fűszereket is kipróbálni, hiszen rozmaringgal vagy kakukkfűvel (pláne házi kakukkfüves olajjal) is mennyei..hogy a koriandert ne említsem...!!  

Hogy álltok a kakukkfüves olajjal? Az enyém már elkészült, bár még nem teszteltem, de hamarosan lelocsolok vele egy pizzát, ha sikerül végre articsókához jutnom.....
  



A koriander az ázsiai konyha egyik kedvelt fűszere, de elég karakteres, aromás fűszer, külsőre úgy néz ki, mint egy petrezselyem. Szerintem a koriandert vagy szereti valaki, vagy nem, köztes állapot nincs...Falafelben elég sokan kóstoltátok már valószínűleg..:)
Ha épp nincs friss ágam, akkor a magját szoktam mozsárban összezúzni, és úgy fűszerezek vele, de természetesen frissen az igazi, ezért én fagyasztani is szoktam a levélkéjét!




Hozzávalók

1 kg újburgonya (nekem most sikerült igazán apró példányokat választanom)
1 csokor friss koriander

kevés vaj



Folyamat

Az újburgonyát megmossuk, megtisztítjuk/átdörzsöljük.
Sós vízben kb. 15 perc alatt megfőzzük, ha apróbbak a burgonyáink, akkor kevesebb idő is elegendő, a nagyobb burgonyákat akár félbe is vághatjuk.
A sütőt előmelegítjük, egy közepes méretű tepsiben egy kevés vajat felolvasztunk, majd ebbe a forró vajba beleforgatjuk a burgonyát, alaposan, hogy mindenhol jól ellepje, sózzuk, majd közepes lángon ropogósra sütjük. (kb. 15-20 perc) Félidőben az egészet átforgathatjuk, hogy mindenhol egyenletesen piruljon a burgonya.
Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk az apróra darabolt friss koriandert (én most csak a levelét adtam hozzá, de a szárát is hozzá darabolhatjuk, akkor még intenzívebb lesz az íze) összeforgatjuk az egészet és pár percre még visszatoljuk a sütőbe.
Kínálhatunk mellé joghurtos mártogatót, amit már jóval előtte elkészíthetünk, és fogyasztásig a hűtőben tároljuk.